Két európai Opel-gyár áll le Japán miatt

2011.03.19. 12:52 Módosítva: 2011.03.19. 13:19

Az amerikai General Motors átmenetileg két európai gyárában is felfüggeszti az autógyártást a jövő héten a japán alkatrészellátás akadozása miatt.

A németországi Eisenachban a jövő héten hétfőn és kedden két műszakot elhagynak, a spanyolországi Zaragozában lévő üzemben pedig egyáltalán nem lesz összeszerelés hétfőn. Mindkét gyárban Opel Corsákat gyártanak, Zaragozában Meriva egyterűket is.

A beszámolók szerint elektronikai alkatrészek hiányzanak, ezeket rendszerint repülőgéppel szállítják, ezért is észlelhető egyre több fennakadás Európában.

Az eisenachi Opel-gyár az első, amelynek le kell állnia alkatrész-hiány miatt, de a legnagyobb autógyár, a Volkswagen első embere sem tartja kizártnak, hogy nehézségek merülhetnek fel az ellátásban.

A Toyota szerint Európában nem lesz gondjuk

Európában alig várhatók fennakadások a Toyota-gyártásban - mondta a német Automobilwoche című lapnak a Toyota németországi érdekeltségének elnöke. Toshiaki Yasuda kifejtette: az Európában gyártott kocsik alkatrészeinek nagy részét helyben állítják elő, a Japánból érkező részegységek gyártása pedig a jövő héten már újraindul a földrengés és szökőár sújtotta országban.

A világ számos országában akadozik az alkatrészellátás a Toyota-gyárakban, az üzemek csak félgőzzel működnek. A termeléskiesés komoly károkat okoz a világ legnagyobb autógyárának: a Goldman Sachs elemzése szerint napi vesztesége meghaladhatja a 70 millió dollárt.