Cseppfolyós gázt vinne a Gazprom Japánba

2011.03.21. 15:26

Az orosz kormányfő hétvégi javaslatának megfelelően a Gazprom kész növelni vezetékes földgázexportját Európába, hogy több cseppfolyósított földgázt szállíthasson a földrengés sújtotta Japánnak - jelentette be hétfőn az orosz cég. Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök szombaton, a távol-keleti Szahalin szigetén tett látogatásakor kijelentette: "növelnénk a gázexportot Európába a vezetékrendszeren, így az Európának szánt cseppfolyósított földgázt szállító hajók visszafordulhatnának, és elmehetnének Japánba".

Putyin úgy vélte, hogy a Gazprom 60 milliárd köbméterrel képes növelni földgázkivitelét Európába. A Gazprom hétfőn azt közölte, hogy elegendő gáztartalékkal rendelkezik ahhoz, hogy a Vlagyimir Putyin által felvázolt tervet végrehajtsa.

A Gazprom a világ legnagyobb gáztermelője, de exportjának döntő hányadát vezetékeken juttatja el az Európai Unióba és Törökországba, ahová tavaly 139 ezer milliárd köbmétert exportált. Az orosz kormányfő szerint egyeztetni kellene az Európai Unióval, és utána egy hónapon belül egymillió tonna, körülbelül három hónapon belül 4 millió tonna cseppfolyósított földgázt tudnának juttatni Japánnak. Oroszországnak egyedül Szahalin szigetén van cseppfolyósított földgáz berakodására alkalmas kikötője, ennek a kapacitását azonban jórészt lefedik a hosszú távú szállítási megállapodások.