Devizaválság van Fehéroroszországban

2011.03.22. 12:19

Fehéroroszország központi bankja kedden felfüggesztette a devizaeladást a helyi kereskedelmi bankoknak, a tartalékok megcsappanására hivatkozva. Az ország devizatartaléka a hatalmas külkereskedelmi mérleghiány, illetve a lakossági valutafelvásárlás miatt csökkent.

A központi bank ebben a hónapban már korlátozta a devizaeladást azzal a kitétellel, hogy a bankoknak 30 napra előre kell jelezniük vételi szándékukat.

A nemzeti bank kedden arról tájékoztatta a pénzintézeteket a Reuters által megszerzett dokumentum szerint, hogy már egyáltalán nem kaphatnak külföldi fizetőeszközt a jegybanktól. "Így a bankok kénytelenek hosszú határidős deviza pozícióikból fedezni deviza igényeiket, de valójában nem igazán vannak ilyen határidős pozícióik" - mondta egy magát megnevezni nem akaró fehérorosz bankár.

A központi bank egyelőre nem erősítette meg, de nem is cáfolta a dokumentum meglétét.

A központi devizatartalék 20 százalékkal csökkent az idei év első két hónapjában, négy milliárd dollárra, és most csak néhány heti import kifizetésére elegendő. Fehéroroszország nemrégiben 3 milliárd dollár kölcsönt kért Oroszországtól és más volt szovjet köztársaságoktól, hogy elkerülje nemzeti valutájának a leértékelését.