Portugália lehet a következő Görögország

2011.03.24. 13:04

Negatív meglepetést okozott, hogy szerda este bejelentette a portugál kormányfő, hogy benyújtja lemondását, miután a parlamentben leszavazták a kormány költségvetési stabilizációs programját.

A hírre az euró is azonnal berezonált, és a csütörtöki kereskedésben azóta is folyamatosan gyengül a deviza. Az Equilor elemzése szerint jelentősen megnőtt az esélye annak, hogy Portugália is nemzetközi pénzügyi segítséget kérjen, bár egyelőre ennek semmi jele nincs.

A kormányfőt is elgáncsolta az adóssághalom

Mint azt korábban José Sócrates, kormányfő már jelezte, ha a 230 fős parlament, amelyben a kisebbségi kormánynak 97 támogatója van, leszavazza a törvényjavaslatot, úgy azonnal benyújtja lemondását az államfőnek. Az összes ellenzéki párt a program ellen szavazott, így nem maradt más választása Sócratesnek sem, mint hogy lemondjon.

A portugál ügy azért is különösen kényes, mert az országnak a következő hetekben tetemes adósságállományát kell megújítani: áprilisban mintegy 4,23 milliárd eurónyi kötvény jár le, miközben a MaketWatch számításai szerint az ország pénztartaléka legfeljebb 4 milliárd euróra rúghat.

Így, ahogyan azt a pénzügyminiszter korábban jelezte, elképzelhetővé vált, hogy Portugália is segítséget kérjen nemzetközi hitelezőitől, vagyis pénzt hívjon le az európai válságkezelésre szolgáló EFSF-alapból.

Újabb pánikhullám a láthatáron?

Ez a hír azért sem kedvez a befektetői hangulatnak, mert közben az eurózóna vezetői, akik most hétvégén tárgyalták volna az ideiglenes válságalap állandóvá alakításának feltételeit, és a jelenleg 250 milliárd eurós hitelkeret 440 milliárdra emelését, elhalasztották a döntést júniusra.

Így kritikus periódus előtt állhat az eurózóna a következő hónapokban, és valószínűleg az adósságválság körüli pánik nemhogy nem fog elülni, de újabb fázisba léphet.

Külön kényes kérdés a németek hozzáállása, akik eddig támogatták az alap kibővítését, most viszont Angela Merkel, kancellárasszony kabinetje szorult helyzetbe kerülhet, hiszen a hétvégén fontos német tartományban választásokat tartanak, például Baden-Würtembergben, ahol a konzervatív kormány valószínűleg elveszíti többségét.

Egyes vélemények szerint ez olyan komoly csapás is lehet a német kormányra nézve, hogy az kénytelen lehet az egész válságalap állandósítását megtorpedózni. Mindenesetre a válságalap körüli huzavona és a portugál mizéria borús hangulatot vetít előre, főleg az európiacon - véli az Equilor.