IMF: A japán gazdaság kibírja a katasztrófát

2011.03.25. 14:01

A Nemzetközi Valutaalap szerint a japán gazdaság elég erős ahhoz, hogy hogy elviselje a földrengés és a cunami okozta károk újjáépítési költségét, szerintük az események csak rövid távon érzékeltetik hatásukat, írja a BBC.

Ken Kang, a valutaalap képviselője úgy vélte: a kár jelentős, de menedzselhető. A kormány 16 milliárd dollárnyi azonnal mozgósítható forrással rendelkezik, külső segítségre várhatóan nem lesz szüksége a károk rendezérére. A Valutaalap nem tart attól, hogy a helyzet miatt az olaj és más nyersanyagok árai hosszú távon növekenek .

A helyzetet ugyanakkor nehezíti, hogy Japánban a második világháború óta először vannak rendszeres áramszünetek, ez még hónapokig akadályozhatja az ipari termelés újraindulását.

Amikor az elemzők jósolni próbálnak, előszeretettel veszik elő az 1995-ös kobei földrengés utáni helyzetet. Az kisebb természeti csapást jelentett, és nagyjából százmilliárd dolláros kárt okozott. Mégis, a feldolgozóipar termelése akkor csak tizenöt hónap után állt vissza a földrengés előtti szintre.

Japán az Egyesült Államok és Kína után, Németországot megelőzve a világ harmadik legnagyobb gazdasága, tavalyi gazdasági teljesítménye nagyjából 5390 milliárd dollár volt. Az ország az egy főre jutó GDP alapján összeállított listákon az elmúlt években rendre a legjobb húszban szerepelt, a 2010-es IMF-listán a 17. helyen állt 42 325 dollárral.