Meredeken emelkedhet az olajár

2011.03.25. 14:23
Emelték idei olajár-előrejelzéseiket londoni iparági szakelemzők, elsősorban a líbiai kínálati kiesés általuk várt elhúzódása, valamint az ezzel egy időben jelentkező erőteljes keresletnövekedés miatt.

A Barclays Capital, a City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja - amely rendszeresen állít össze olajpiaci előrejelzéseket is - pénteken kiadott új prognózisában az eddigi 91 dollárról 112 dollárra módosította a globális alaptípusnak tekintett Brent olajfajta idei hordónkénti átlagárára adott prognózisát.

A cég a nyugati féltekén alaptípusnak számító West Texas Intermediate (WTI) olaj 2011-es átlagárára szóló jóslatát - amely eddig szintén 91 dollár volt - 106 dollárra emelte.

Nem enyhűl az inflációs nyomás

A Barclays Capital londoni szakelemzőinek előrejelzése szerint a továbbiakban sem várható a nyersolajárak okozta inflációs nyomás enyhülése, és hosszabb távon újabb meredek áremelkedés várható. A ház 2012-re 105 dolláros Brent- és 106 dolláros WTI-átlagot vár, 2013-ra szóló prognózisa pedig mindkét olajfajtára 125 dollár. A cég iparági szakértői szerint 2014-ben 131, illetve 130 dollárra, 2015-ben 137, illetve 135 dollárra emelkedik tovább a két fő olajfajta átlagára, 2020-ra pedig 185 és 184 dolláros Brent- és WTI-átlag szerepel a távlati előrejelzésben.

A ház a prognózisok meredek emelésének indokai közül kiemeli, hogy a líbiai termelés erősödő piaci kereslet időszakában esett ki, ráadásul a globális termelőkapacitás-felesleg is kisebb a korábban gondoltnál. A Barclays Capital számításai szerint tavaly egész éves átlagban 2,83 millió hordóval emelkedett a napi globális nyersolaj-kereslet; ez az utóbbi 30 év legnagyobb keresleti megugrása volt. A ház 2011 egészére átlagosan 89,3 millió hordós napi globális keresletet jósol, ami a tavalyi átlagos napi igényhez képest még további 1,76 millió hordós növekedést jelent.

Rosszkor jött

Más nagy londoni házak sem csupán rövid távú kiugrásnak tekintik a jelenlegi magas olajárakat. A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemző és kutatórészlegének szakértői legújabb globális energiapiaci helyzetértékelésükben kiemelték, hogy miközben a világpiaci nyersolajkereslet növekszik az utóbbi negyedévekben, a líbiai harcok miatt egymillió hordónyi napi kínálat tűnt el a piacról.

A ház mindezek figyelembevételével az idei második negyedévre szóló átlagos világpiaci olajár-prognózisát a Brent esetében rendkívül meredeken, 86 dollárról 122 dollárra emelte. A cég iparági szakelemzői azzal számolnak, hogy a következő negyedév átlagán belül a Brent hordója időszakosan átlépheti a 140 dollárt is. A szakértők 2011 egészére az eddigi 88 dollár helyett az új prognózisban 108 dolláros hordónkénti Brent-átlagárat jósoltak.

E megemelt éves átlagár-előrejelzések is arra a feltételezésre alapulnak, hogy a líbiai kínálat az év vége felé helyreáll, és a magas árszint csökkenti a globális keresletet.

Sötétebb forgatókönyv

A cég londoni elemzői kidolgoztak egy sokkal borúlátóbb forgatókönyvet is. Ennek alapfeltételezése az, hogy a líbiai olajtermelés az idei év egész hátralévő idejére teljesen kiesik, és ehhez további térségi kínálati fennakadások is járulnak.

Ekkor a közel-keleti és észak-afrikai napi termelésből összességében 4,3 millió hordónyi esne ki, és ebben az esetben a Brent hordójának idei egész éves átlagára elérné a 160 dollárt, 200 dollár feletti köztes kiugrásokkal.