Kigolyózzák a Molt a horvátok

2011.03.30. 07:20

A jövőben senki nem szerezhet 49 százaléknál nagyobb tulajdoni hányadot az INA részvényeiből, ennek érdekében a horvát kormány szombaton tervezi módosítani a privatizációs törvényt - jelentette ki Jadranka Kosor miniszterelnök.

A kormányfő sajtótájékoztatón jelentette be, hogy szombaton a módosító javaslattal néhány változást kívánnak elfogadni, amelyek lényege, hogy "senkinek nem lehet 49 százaléknál több INA részvénye". Kosor hozzátette, hogy a tervezet kapcsolódik a horvát pénzügyi felügyelet, a Hanfa hétfői döntéséhez, amellyel egész hétre felfüggesztette az INA papírjaival történő kereskedést a zágrábi tőzsdén.

A pénzügyi felügyelet ez idő alatt azonosítani akarja azokat a külföldi befektetőket, akik az elmúlt hetekben az INA-részvények felvásárlásába kezdtek. A Hanfa külföldi felügyeletekhez is eljuttatta a kérését, hogy segítsenek azonosítani a felvásárlókat.

Horvát lapvélemények szerint az egyelőre ismeretlen vásárlók mögött az INA 47,26 százalékos hányadát birtokló magyar tulajdonos, a Mol állhat. A horvát kormánynak 44,84 százalék van a kezében.

Két hónapja a Molnak nem sikerült az INA többségi részvényesévé válnia, miután január közepén lejárt az INA kisrészvényesei felé tett, részvényenkénti 2800 horvát kuna értékű ajánlata. Ahhoz, hogy a Mol többségi tulajdonossá váljon, legalább 284.500 részvényt, vagyis közel 2,85 százaléknyi hányadot kellett volna megszereznie, de alig egytized százaléknyi INA-részvényt kínáltak fel az egyhónapos nyilvános ajánlattételi időszak alatt.

Horvát gazdasági lapok információi szerint ugyanakkor egy titokzatos, ciprusi bejegyzésű, de bermudai címmel rendelkező vásárló 1,5 százaléknyi részvénymennyiséget vásárolt fel a nyilvános ajánlattétel idején. A 150 ezer darab részvény mintegy 50 millió dollárba kerülhetett, s a rejtélyes vevő tornázta fel a papírok árát 3.500 kunára. Az elmúlt hetekben a horvát olajcég papírjainak ára szinte folyamatosan tovább nőtt, a múlt héten átlépte a 4000 kunát.

A Mol ugyanakkor már december 15-i sajtótájékoztatóján szóvá tette, hogy álláspontja szerint az INA részvényeinek drágulása mögött ellenséges, spekulációs és manipulatív okok lehetnek, majd hivatalosan is indítványozta, hogy a horvát tőkepiaci felügyelet vizsgálja ki a tőzsdén történteket. December végén ugyanezért a horvát versenyhivatalhoz is beadvánnyal fordult a magyar olajtársaság.