Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Timót, Xénia
-8 °C
-1 °C

Ügyészségi vizsgálat indult az INA-részvények felvásárlása kapcsán

2011.04.02. 18:09
A horvát kormány mégsem módosította az INA olajtársaság privatizációjával kapcsolatos törvényt, a kabinet megvárja a részvényfelvásárlásokkal kapcsolatban indított, Szlovákiára, Magyarországra és Ciprusra is kiterjedő ügyészségi vizsgálat eredményét, közölte Jadranka Kosor miniszterelnök a horvát kormány szombati ülésén.

Hogy a korábbi közlésekkel ellentétben miért maradt el a téma tárgyalása, azzal kapcsolatban Kosor felidézte: a hét elején a horvát pénzügyi felügyelet (HANFA) felfüggesztette az INA papírjaival való tőzsdei kereskedést. "A HANFA arról tett bejelentést az ügyészségnek (DORH), hogy gyanúja szerint a részvényvásárlások mögött pénzmosás állhat" - közölte.

A pénzügyi tárgyú bűncselekményekről szóló törvény alapján folyó vizsgálat kiterjed Szlovákiára, Magyarországra és Ciprusra is.

"Úgy döntöttünk, hogy megvárjuk a vizsgálat eredményét és az ügyészség döntését" - mondta, az ügyészség és a kormány is megvédi Horvátország érdekeit. Közölte: a kabinet figyelembe veszi a HANFA döntését is "az INA-részvények nem átlátható felvásárlása" kapcsán.

"Az egyik szerződéses partnerként a kormány a Mollal folytatott tárgyalásokon keresi a megoldást, szem előtt tartva Horvátország stratégiai érdekeit" - mondta Kosor.

A miniszterelnök kifejtette: az INA privatizációjáról szóló törvényt teljes egészében meg kell változtatni, ez a folyamat már megkezdődött.     "Megvárjuk a Szlovákiára, Magyarországra és Ciprusra kiterjedő vizsgálat eredményét. Remélem, hogy nagyon sok kérdésre nagyon hamar választ kapunk" - mondta, hangsúlyozva, hogy a manipuláció minden formája ellen fontos a küzdelem.

Jadranka Kosor még a hét elején közölte, hogy a zágrábi kormány a szombati ülésén az INA privatizációjáról szóló törvényt úgy kívánja módosítani, hogy egyetlen tulajdonos kezébe se kerülhessen 49 százaléknál nagyobb hányad. Erre a bejelentésre azt követően került sor, hogy a HANFA hétfőn a pénteki tőzsdezárásig felfüggesztette a horvát olajvállalat papírjaival való kereskedést.

A pénzügyi felügyelet az INA-részvények kereskedésével kapcsolatos vizsgálata során külföldi befektetők jelentős vásárlásairól értesült, ezért az átláthatóság érdekében más államok társhatóságaitól is információkat kért.

A Mol 47,26 százalékos tulajdoni hányadával a legnagyobb részvényese az INA-nak, míg a horvát kormány 44,84 százalékkal rendelkezik.

A horvát olajvállalat papírjainak tőzsdei forgalma akkor lendült fel, amikor decemberben a Mol 2.800 kunás áron (1 kuna 36,11 forint) sikertelen vételi ajánlatot tett a kisrészvényesek részére. Horvát nyugdíjalapok ugyanis 30 kunával magasabb áron kezdték felvásárolni az INA részvényeit, de ismeretlen hátterű külföldi befektetők is felverték az árakat. Lapvélemények szerint a vásárlások hátterében a Mol állhat.

Horvát gazdasági lapok információi szerint egy ciprusi bejegyzésű, de bermudai címmel rendelkező vásárló 1,5 százaléknyi részvényt vásárolt fel a nyilvános ajánlattétel idején. A 150 ezer darab részvény mintegy 50 millió dollárba kerülhetett, s a rejtélyes vevő tornázta fel a papírok árát 3500 kunára. Az elmúlt hetekben a horvát olajcég papírjainak ára szinte folyamatosan tovább nőtt, a múlt héten átlépte a 4000 kunát.

A Mol ugyanakkor már december 15-i sajtótájékoztatóján jelezte, hogy álláspontja szerint az INA részvényeinek drágulása mögött ellenséges, spekulációs és manipulatív okok lehetnek, majd hivatalosan is indítványozta, hogy a horvát tőkepiaci felügyelet vizsgálja ki a tőzsdén történteket. December végén ugyanezért a horvát versenyhivatalhoz is beadvánnyal fordult a magyar olajtársaság.  • Vennék
  • Hírek