Henrik, Roland, Örkény
13 °C
26 °C
Index - In English In English Eng

Cseh nyugdíjreform: magánnyugdíjalapok alakulnak

2011.04.06. 14:03
A cseh kormány szerdai ülésén jóváhagyta a nyugdíjreform legfőbb elveit és kereteit, amelyekben politikai szinten március elején állapodott meg a jobbközép hárompárti kormánykoalíció. A reformot magánnyugdíjalapok létesítésére alapozzák - közölte Jaromír Drábek, munkaügyi és népjóléti miniszter a kormány ülése után Prágában.

Drábek szerint a kormány a nyugdíjreform megvalósításának időrendjét is meghatározta. A szükséges törvényjavaslatokon már dolgozik a pénzügyi, illetve a munkaügyi tárca. Ezeket az év közepén véglegesítik, majd a második félévben a parlament elé terjesztik őket.

A korábban nyilvánosságra hozott részletek szerint a kormány azzal számol, hogy a kötelező nyugdíjbiztosítási járulék egy részét újonnan létrehozandó magánnyugdíjalapokba irányítják át, ezzel párhuzamosan az eddig kétkulcsos - 10, illetve 20 százalékos - forgalmi adót 17,5 százalékos szinten egységesítik, az így megemelt áfa ellensúlyozására pedig kompenzációt kapnak az államtól a szegények, az idősek és a gyermekeket nevelő családok.

A nyugdíjreform fő pillérei közé tartozik, hogy 2013-tól kezdve a 35 éven aluli személyek biztosításuk 3 százalékát önkéntes jelleggel magánnyugdíjszámlára utalhatják, de csak akkor, ha kötelező biztosítási járulék további két százalékát is hozzáadják. Lehetőség lesz arra is, hogy egy százaléknyi járulékkal szüleik nyugdíját támogassák.

A befizetendő járulékok egy részének magánszámlákra való átirányításával az állam évente mintegy 25-30 milliárd koronás bevételtől esik el. Ezért kerül sor az áfa 17,5 százalékos szintű egységesítésére, gyakorlatilag annak megemelésére.

A magánnyugdíjszámlákat nyugdíjalapok fogják kezelni. Várható, hogy ezek a ma működő kiegészítő önkéntes nyugdíjalapokból alakulnak ki. Alapvetően négy portfólió lesz: általános, konzervatív, kiegyensúlyozott és dinamikus. Az általános alap csak cseh állami értékpapírokba fektetne be. A dinamikus alapban lehetne elérni a legnagyobb nyereséget, de egyben az lenne a legkockázatosabb is.

A nyugdíjreform első lépéseit 2012-ben valósítják meg, s teljes egészében 2013. január 1-jén vezetnék be.

A jobbközép hármas koalíciónak a 200 tagú alsóházban 118 képviselője van, ami olyan többség, amellyel Csehország megalakulása óta (1993) eddig egyetlen kormány sem rendelkezett. A koalíció széleskörű gazdasági reformokban egyezett meg, amelyeket azonban a baloldali ellenzék elvet és bírál, mert csökkennek a szociális támogatások. A mostani tervezetet Václav Klaus cseh államfő is bírálta. A kritika ellenére a kormány eltökélt szándéka, hogy a tervezett reformokat megvalósítsa.

A prioritások között van a nyugdíjrendszer átalakítása is. Petr Necas miniszterelnök ismételten kijelentette, hogy ezt tartja az idei év egyik legfontosabb feladatának. Szerinte, ha ezt nem sikerül megvalósítani, akkor kormányának nincs létjogosultsága.