Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Cseh nyugdíjreform: magánnyugdíjalapok alakulnak

2011.04.06. 14:03
A cseh kormány szerdai ülésén jóváhagyta a nyugdíjreform legfőbb elveit és kereteit, amelyekben politikai szinten március elején állapodott meg a jobbközép hárompárti kormánykoalíció. A reformot magánnyugdíjalapok létesítésére alapozzák - közölte Jaromír Drábek, munkaügyi és népjóléti miniszter a kormány ülése után Prágában.

Drábek szerint a kormány a nyugdíjreform megvalósításának időrendjét is meghatározta. A szükséges törvényjavaslatokon már dolgozik a pénzügyi, illetve a munkaügyi tárca. Ezeket az év közepén véglegesítik, majd a második félévben a parlament elé terjesztik őket.

A korábban nyilvánosságra hozott részletek szerint a kormány azzal számol, hogy a kötelező nyugdíjbiztosítási járulék egy részét újonnan létrehozandó magánnyugdíjalapokba irányítják át, ezzel párhuzamosan az eddig kétkulcsos - 10, illetve 20 százalékos - forgalmi adót 17,5 százalékos szinten egységesítik, az így megemelt áfa ellensúlyozására pedig kompenzációt kapnak az államtól a szegények, az idősek és a gyermekeket nevelő családok.

A nyugdíjreform fő pillérei közé tartozik, hogy 2013-tól kezdve a 35 éven aluli személyek biztosításuk 3 százalékát önkéntes jelleggel magánnyugdíjszámlára utalhatják, de csak akkor, ha kötelező biztosítási járulék további két százalékát is hozzáadják. Lehetőség lesz arra is, hogy egy százaléknyi járulékkal szüleik nyugdíját támogassák.

A befizetendő járulékok egy részének magánszámlákra való átirányításával az állam évente mintegy 25-30 milliárd koronás bevételtől esik el. Ezért kerül sor az áfa 17,5 százalékos szintű egységesítésére, gyakorlatilag annak megemelésére.

A magánnyugdíjszámlákat nyugdíjalapok fogják kezelni. Várható, hogy ezek a ma működő kiegészítő önkéntes nyugdíjalapokból alakulnak ki. Alapvetően négy portfólió lesz: általános, konzervatív, kiegyensúlyozott és dinamikus. Az általános alap csak cseh állami értékpapírokba fektetne be. A dinamikus alapban lehetne elérni a legnagyobb nyereséget, de egyben az lenne a legkockázatosabb is.

A nyugdíjreform első lépéseit 2012-ben valósítják meg, s teljes egészében 2013. január 1-jén vezetnék be.

A jobbközép hármas koalíciónak a 200 tagú alsóházban 118 képviselője van, ami olyan többség, amellyel Csehország megalakulása óta (1993) eddig egyetlen kormány sem rendelkezett. A koalíció széleskörű gazdasági reformokban egyezett meg, amelyeket azonban a baloldali ellenzék elvet és bírál, mert csökkennek a szociális támogatások. A mostani tervezetet Václav Klaus cseh államfő is bírálta. A kritika ellenére a kormány eltökélt szándéka, hogy a tervezett reformokat megvalósítsa.

A prioritások között van a nyugdíjrendszer átalakítása is. Petr Necas miniszterelnök ismételten kijelentette, hogy ezt tartja az idei év egyik legfontosabb feladatának. Szerinte, ha ezt nem sikerül megvalósítani, akkor kormányának nincs létjogosultsága.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!