Piramisjáték a lengyel nyugdíjreform?

2011.04.11. 07:02
Egyre több kritika éri a lengyel kormányt, most például egy volt jegybankelnök kelt ki, mégpedig a pénteken aláírt nyugdíjreform kapcsán. Rybinski szerint egy piramisjátékot szentesített az államfő, és ha nem találja a legfőbb bíróság alkotmányellenesnek a törvényt ,akkor ő fog beadvánnyal élni a már hatályos intézkedések ellen. Lengyelországban az egyéni számlákon jóváírt járulék 7,3 százalékról 2,3 százalékra csökken, a költségvetés kiegyensúlyozását tehát ott is a nyugdíj-megtakarításokból fedezik.

Pénteken a köztársasági elnök is szignálta Lengyelországban azt a törvénymódosítást, ami felülírja több pontos is a korábbi nyugdíjtörvényt. A lengyelek arról döntöttek, hogy az egyéni számlákra nem fognak ugyanannyi pénzt elkülöníteni, mint korábban. Eredetileg 7,3 százalék került volna a nyugdíjalap tagjainak a számlájára havonta bruttó bérből, viszont ez hamarosan 2,3 százalékra csökken le. A különbözet az államkasszát fogja gyarapítani, ezáltal tudják kezelni a költségvetési problémákat az országban – írja az Investment & Pensions.

A lengyel jegybank volt elnöke, Krzysztof Rybinski professzor szerint nagyon nagy hibát követnek el a politikusok ezzel a törvénnyel. A Visztula Egyetemen dolgozó professzor szerint ha az alkotmánybíróság nem fogja törvénytelennek találni a frissen hatályba lépett módosítást, akkor ő fog beadvánnyal élni, hiszen a kormány a nyugdíj-megtakarításokat akarja felélni.

Nem csak Rybinsky az egyetlen, aki a törvény ellen foglalt állást, például korábban az alkotmánybíróság régi bírája is ellenkezésének adott hangot. A professzor nagyon élesen fogalmazott, szerinte a kormány most egy piramisjátékot írt alá, ha úgy tetszik egy Madoff-féle piramisjátékot, aminek a következményei hasonlóan súlyosak lesznek.

Az állami rendszer nagyon magas hozamokat ígért, köszönhetően a nominális GDP elmúlt öt évben tapasztalható növekedését alapul vége. Az egyéni számlákon, amiket az államnál tartottak nyilván, 8 százalékos hozamot írtak jóvá. A professzor szerint ez nem fenntartható, főleg ismerve a lengyel társadalom öregedését, egyszerűen nem lesz annyi befizető, aki az ígérvényeket ki tudná termelni. Enne következménye az lesz, hogy az ígéreteket kell majd visszavágni.

A nyugdíjalapok lengyelországi szövetségétől, Dariusz Stanko már enyhébben fogalmazott, bár ő is kritikus hangot ütött meg. Véleménye szerint bizonytalan, hogy a törvénymódosítást az alkotmánybíróság alkotmányellenesnek találja, viszont ettől függetlenül a döntés még mindig a tagok érdekével ellentétes. Stanko tovább azt is hozzátette, hogy példátlan gyorsasággal fogadták el a módosítást, szinte nem is volt társadalmi egyeztetés, sőt az egyes bizottságokon sem időzött sokat a törvény.