Egy hétre a Dacia is leáll

2011.04.14. 08:11

Április 22. és május 2. között felfüggeszti tevékenységének egy részét a Dacia autógyár Romániában, miután a beszállító cégek nem tudják leszállítani a szerződésben vállalt alkatrészeket - jelentette be szerdán Anca Oreviceanu, a Renault romániai kommunikációs igazgatója.

Hozzátette: az alkatrészhiány mindössze az üzem összeszerelő és karosszériarészlegét érinti, így csak ezekben az egységekben szünetel majd a munka. A szóvivő cáfolta azokat a híreszteléseket, amelyek szerint a Japánt sújtó katasztrófa miatt akadozna az alkatrészekkel való ellátás. Néhány beszállítónk anyagi nehézségekkel küzd, az általuk forgalmazott bizonyos motor- és karosszériatípusokhoz használt alkatrészek beszerzése hónapok óta nehézséget jelent - fogalmazott Oreviceanu.

A Dacia tavaly 12 százalékos növekedés mellett közel 349 ezer gépkocsit értékesített világszerte, piaci részesedése Európában 0,3 százalékkal, 1,6 százalékra nőtt. Ezzel szemben Romániában alig több mint 36,7 ezer Dacia talált gazdára, 20 százalékkal kevesebb, mint 2009-ben. A pitesti gyárban közel 15 ezer személyt foglalkoztat a Dacia, ahol naponta 1377 gépkocsi gurul le a futószalagokról. A gyárleállás jelentős veszteséget okoz majd a Daciának.