Oroszoké lehet a Volksbank

2011.04.14. 08:01

Az orosz állami Szberbank az osztrák Volksbank konszern kilenc kelet-európai államban, köztük Magyarországon jelen lévő Volksbank International bankjának megvásárlását készíti elő - írja a Vedomosztyi orosz üzleti lap, tudósít a Napi Gazdaság.

Az oroszok egyelőre a Volksbank International 51 százalékát vásárolnák meg, és Románián kívül az összes többi külföldi részleg érdekli őket. Az 51 százalék megszerzése azonban csak az első lépés, a Szberbank később az egész pénzintézetet megvásárolná.

9 országban

A Volksbank International Bosznia-Hercegovinában, Csehországban, Horvátországban, Magyarországon, Romániában, Szerbiában, Szlovákiában, Szlovéniában és Ukrajnában összesen 573 fiókkal rendelkezik, mérlegfőösszege 13,7 milliárd euró.

A Vedomosztyi emlékeztetett arra, hogy German Gref, a Szberbank elnöke februárban kilátásba helyezte bankja külföldi terjeszkedését, és azt mondta, tanulmányoznak minden lehetőséget, elsősorban a kelet-európaiakat.

A Szberbank vezetéséhez közel álló forrásokra hivatkozva a lap azt írta, hogy a döntés már a legközelebbi jövőben megszülethet, mert az orosz állami bank a legfőbb pályázó, a tárgyalások befejezésükhöz közelednek, és a Szerbank igazgatótanácsa már megvitatta az ügyet.