Nem készül adósságátütemezésre Görögország?

2011.04.18. 09:47

Görögország arra kérte az eurózóna-tagállamokat, hogy fontolják meg egy esetleges adósság-átütemezés kérdését, jelentette név nélküli forrásokra hivatkozva hétvégén a Wall Street Journal. Ezt a görög illetékesek cáfolták.

Mint ismert: múlt héten előbb a német pénzügyminiszter, majd a külügyminiszter tett olyan nyilatkozatot, amely az esetleges átütemezés lehetőségére utalt, ezek pedig jelentős piaci hangulatrontó hatással jártak és további nyilatkozatok és értesülések sorozatát indították el.

A Financial Times értesülései szerint az eurózóna vezetői azt fontolgatják: megengedik a görög állampapírok birtokosainak, hogy elcseréljék ezeket biztonságosabbnak tartott más tagországok államkötvényeire.

A Wall Street Journal tudni véli, hogy az IMF szakértői sem tartják fenntarthatónak a görög államadósság pályáját, így az adósság-átütemezést meg kell lépni. Ezt az értesülést az IMF-szóvivője utasította el határozottan. Az IMF azt hangsúlyozza, hogy a görög folyamat az eredetileg meghatározott keretfeltételek szerint halad tovább.

Lucas Papademos, a görög miniszterelnök tanácsadója és az Európai Központi Bank korábbi alelnöke a Bloomberg emlékeztetője szerint még április 9-én nyilatkozott úgy, hogy a görög állampapírok lejáratának kitolása egy lenne a több lehetőség közül a megoldásra azt követően, hogy a görög hatóságok végrehajtották a 110 milliárd eurós hitelcsomaghoz szabott gazdaságpolitikai feltételeket. A görög kormány múlt pénteken a részletek ismertetése nélkül egy újabb költségvetési kiigazító csomagot jelentettek be.

Ez azonban nem tudta megnyugtatni a befektetői kedélyeket, péntek estére újabb történelmi csúcsra, 1150 bázispont közelébe ugrott az 5 éves görög CDS-felár, ami mintegy 63 százalékos valószínűséget jelent arra, hogy a görög állam a következő 5 évben csődbe megy.

Egy múlt héten megjelent Reuters piaci felmérés ezzel lényegében egyező eredményt hozott, azaz a választ adó szakértők mintegy 60 százaléka mondta azt, hogy arra számít: a görög állam a következő néhány évben olyan helyzetbe kerül, hogy nem tudja a megfelelő időpontokban törleszteni lejáró államadósságát. Írország kapcsán a választ adók 40, Portugália esetén 30 százaléka nyilatkozott ugyanígy.

Az olasz jegybankelnök szintén múlt heti nyilatkozata szerint katasztrofális következményei lennének egy esetleges görög adósságátütemezésnek mind a görög bankrendszerben, mind szélesebb körben és a hétvégén hasonlóan, a nagyon súlyos következményekre figyelmeztető nyilatkozatot tett az osztrák jegybankelnök is.