Varsóra esküszik az Equilor

2011.04.20. 14:35
Öt cég, az olajipari PKN, a PZU biztosító, a villamosenergetikai PGE és Tauron, valamint a TPSA távközlési vállalat részvényeit ajánlja vételre a dinamikusan fejlődő varsói tőzsdén az Equilor. A papírok jó kiegészítői a magyar vállalatok részvényeinek a brókercég elemzése szerint, amit annak kapcsán készített, hogy teljes jogú tagja lett a lengyel tőzsdének.

A régiós tőkepiacok közül a lengyel tőzsde növekszik leggyorsabban, tavaly 112 új vállalat papírjait vezették be, így már több mint 400 cég részvényivel lehet kereskedni, szemben a budapesti 53-mal. Emellett 2010-ben az éves forgalom a budapesti háromszorosát tette ki. A tőzsdének most tagjává vált, így kereskedési jogot szerzett az Equilor, ami ennek kapcsán áttekintette a lengyel gazdaság és a vállalatok helyzetét.

Az ország régiós összehasonlításban meglepően jól vészelte át a válságot, ami egyrészt a gazdaság méretéből következő zártságnak, másrészt a kormányzat anticiklikus gazdaságpolitikájának köszönhető, ami azt jelenti, hogy a válság alatt nem kényszerültek stabilizációs intézkedések meghozatalára. Ugyanakkor a régióban még mindig itt a legalacsonyabb az egy főre jutó GPD, ami alacsony termelékenységgel és foglalkoztatottsággal párosul.

Kuti Ákos vezető elemző szerint ugyanakkor nem várható katasztrofális piaci reakció arra a hírre, hogy a statisztikai hivatal visszamenőlegesen lefelé módosította a GDP-adatokat. A tavalyra 8 százalékosra duzzadt államháztartási hiánnyal a kormányzat az őszi parlamenti választások előtti kiélezett verseny miatt nem tud érdemben mit kezdeni, de ősszel várhatóan az új kormányzat megteszi a szükséges stabilizációs lépéseket.

A varsói tőzsdére általában jellemző a magas árazás, főként a bankok esetében, ahol az árak a régiós szint dupláját is elérhetik. Ez ugyanakkor Kuti Ákos szerint nem a túlárazottság jele, hanem főként a magánnyugdíjpénztári megtakarítások szinte kizárólagosan belföldi befektetésével magyarázható. Az Equilor szerint a lengyel cégek jó kiegészítői a magyar vállalatoknak, tehát elsősorban kockázatmegosztási célból érdemes a részvényeikből vásárolni.

Így a Mol mellett érdemes a főként olajfinomítással foglalkozó PKN-t is megvizsgálni, aminek jót tettek a növekvő finomítói marzsok, a biztosítók közül a komoly készpénzállománnyal rendelkező PZU biztosító lehet vonzó, az energetikai szektorból a PGE-t és a Tauront, az ország legjelentősebb áramszolgáltatóit, a távközlési cégek közül pedig a TPSA-t ajánlja az Equilor.