Izidor
1 °C
16 °C
Index - In English In English Eng

Év végére kiheverheti a földrengést a Toyota

2011.04.22. 14:27
A Toyota üzemeiben az év utolsó hónapjaira állhat helyre a Japánban történt földrengés- és szökőár-katasztrófa miatt megbomlott rend.

A csökkentett üzemmódban zajló termelést júliusban és augusztusban kezdik újra felfuttatni, a katasztrófa előtti szintet pedig novemberben vagy decemberben érik el - mondta pénteken Tojoda Akio elnök-vezérigazgató. "Bocsánatot kérek a hosszú várakozás miatt minden vásárlótól, aki a Toyotát választotta" - mondta a világ legnagyobb autógyártó társaságának vezetője.

A március 11-ei kettős katasztrófa következtében megszakadt az ellátási lánc, így a hazai gyárak mellett az európai, amerikai, kínai és még az ausztráliai Toyota-üzemekben is a megszokottnál jóval kevesebb autó készül. Jelenleg Japánban 50 százalékos, Észak-Amerikában 30 százalékos kihasználtsággal működnek a gyárak.

A Toyota 2008 óta a legnagyobb autógyártó, az amerikai General Motorstól (GM) szerzete meg az elsőséget. Azóta viszont szinte megállás nélkül válságkezeléssel foglalkozik a cégvezetés, a világméretű gazdasági válság, a túlzottan erős jen és a visszahívások példa nélkülien hosszú sorozatának hatásaival kellett megküzdeni.

Most a természeti katasztrófa mellett ismét visszahívás van napirenden: a cég csütörtökön közölte, hogy visszarendelnek szervizre 308 ezer terepjárót az Egyesült Államokban a légzsákot működésbe hozó rendszer esetleges meghibásodása miatt. Az érintett kocsik a 2007-ben és 2008-ban gyártott RAV4, a Highlander és a Highlander HV modellek közül kerülnek ki.