Egymillió új munkahely az unióban?

2011.04.26. 12:11

Folyamatosan javuló exportadatokkal, a bruttó hazai termék-növekedésével (GDP), stabilizálódó munkaerőpiacokkal és egymillió új munkahely megteremtésével számol 2011-ben az európai munkaadói szervezet, a Businesseurope uniós gazdasági előrejelzése, közölte a nemzetközi szervezet magyarországi tagja, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége kedden.

Businesseurope

Európai munkaadói érdekképviseleti szervezeteként 34 ország 40 munkaadói szövetségét tömöríti, emellett 25 multinacionális vállalat is közvetlen tagja.

A szervezet tavaszi előrejelzése szerint a korábban vártnál gyorsabb ütemben zajlik az Európai Unió gazdasági stabilizációja: a munkaadók GDP-növekedési prognózisukat a javuló adatok fényében 1,8 százalékra módosították. A válságból történő kilábalás a Businesseurope adatai alapján Németországban, Svédországban, Lengyelországban és Finnországban halad a leglendületesebben - az idén 3,5 százalékos növekedés prognosztizálható ezekben az országokban -, ugyanakkor Spanyolország, Portugália vagy Görögország jelentősen rontja az összesített európai GDP-növekedési várakozásokat.

A szervezet szerint hasonló kettősség jellemzi a munkaerő-piaci folyamatokat is. Míg egyes európai országokban alacsony munkanélküliség tapasztalható - így Ausztria és Hollandia például 5 százalék alatti, folyamatosan javuló mutatókkal rendelkezik -, más országokban kiugróan magas a munkanélküliségi ráta. Spanyolország a legnagyobb probléma, ahol 2011-re 20 százalékkal feletti adattal számol a Businesseurope.

A Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetsége idézi Futó Pétert, az európai munkaadói szervezet alelnökét, az MGYOSZ elnökét, aki szerint a jelenleginél összehangoltabb gazdaságpolitikára van szükség ahhoz, hogy Európa továbbra is a világ egyik meghatározó gazdasági szereplője maradhasson.