Elmaradt a húsvéti görög csőd

2011.04.26. 07:52

Fellélegezhetnek a piacok, a múlt heti pletykák és egyre erősödő aggodalmak dacára elmaradt Görögország húsvétra várt államcsődje, írja a Napi Gazdaság.

A hangulatkeltés ugyanakkor nem maradt következmények nélkül, a görög kormányzat múlt csütörtökön közölte, az ügyészség nyomozást indított egy Citigroup-alkalmazott által küldött e-maillel kapcsolatban.

A Financial Times cikke szerint a szerdán 13.42-kor elküldött levélben az áll, hogy az elmúlt húsz percben egyre többen rebesgetik, hogy a görögök a hétvégén átstrukturálják adósságukat. A Citigroup csütörtökön közölte, együttműködnek a hatóságokkal, de nem gondolják, hogy a Citi vagy bármely alkalmazottja helytelenül járt volna el. Aznap 4,6 százalékkal zuhant a görög bankok részvényárfolyama és a cds-felár is csúcsra járt.

A pénteki és hétfői korlátozott húsvéti kereskedésben igazi csemegének számít az arany tegnapi új rekordja. Az ázsiai kereskedésben ugyanis a nemesfém azonnali árfolyama unciánként 1517,71 dolláron tetőzött. A háttérben egyes értesülések szerint az állhat, hogy Kína megcsapolhatja háromezermilliárd dolláros devizatartalékát, hogy különleges áru- és devizapiaci befektetési alapot indítson a túlzottnak ítélt likviditás felszívására.

A befektetők mindenesetre igen hektikus hét elé nézhetnek, az elkövetkező napokban 180 amerikai vállalat teszi közzé első negyedéves jelentését és az európai cégek is egyre nagyobb számban rukkolnak majd elő eredményszámaikkal. Az S&P−500 kosarába tartozó, gyorsjelentéseiket közzétevő társaságok 75 százaléka vert rá az elemzői várakozásokra, ami jócskán meghaladja a Reuters 1994 óta vezetett adatsorának 62 százalékos átlagértékét.

Amennyiben ez a trend folytatódik, kitarthat az optimizmus a nemzetközi piacokon. A vezető amerikai mutatók hétfő délután a vártnál jobb, ám még mindig nyomott lakáspiaci adatra negyed százalék körüli mínusznál jártak.