Nyílt harcba kezdett a Lactalis a Parmalatért

2011.04.27. 07:43

Felvásárlási ajánlatot tett a Groupe Lactalis a Parmalat S.p.A. összes, még nem az ő kezében levő részvényére: a francia csoport a milánói tőzsdéhez eljuttatott közleménye szerint részvényenként 2,60 eurót, összesen 3,375 milliárd eurót fizetne az olasz élelmiszer-ipari holding 71 százalékáért. Ez 12,45 százalékos felárat jelent az április 21-i záráshoz képest, az utóbbi 12 hónap Parmalat-árfolyamát pedig 21,3 százalékkal múlja felül. Az ajánlattétel után 12 százalékkal ugrott meg a Parmalat ára a milánói tőzsdén. A Lactalis közlése szerint a felvásárlást a Crédit Agricole SA, az HSBC Holdings Plc, a Natixis és a Société Générale SA finanszírozza, és az ügylet sikere esetén a Parmalat székhelye és vezetése Olaszországban maradna, írja összefoglalójában a Napi Gazdaság,

Berlusconi szerint nem ellenséges az ajánlat

A Lactalis-ajánlat tegnap vált ismertté - aznap, amikor Silvio Berlusconi olasz kormányfő találkozott Nicolas Sarkozy francia államfővel, hogy megvitassák a két ország közt feszültséget gerjesztő kérdéseket. A fő téma az olasz területre érkező, ám Franciaországba továbbmenni szándékozó illegális bevándorlók kezelése volt, de szóba került a francia vállalatok olaszországi térhódítása is. A Lactalis-Parmalat akcióval kapcsolatban Berlusconi úgy fogalmazott: furcsa az időzítés, de nem tartja ellenségesnek az ajánlatot, és reméli, megtalálják az olasz cégek és a Lactalis részvételét is biztosító megoldást.

A Lactalis − a világ legnagyobb sajt- és tejipari vállalata − egy hónapja vett meg több mint 15 százaléknyi Parmalat-részesedést pénzügyi befektetőktől, ezzel csaknem 29 százalékra növelve tulajdoni hányadát (Napi Gazdaság, 2011. március 25.). A francia térhódítástól tartó olasz kormány ezt követően stratégiai fontosságú vállalatnak nyilvánította a belföldi élelmiszeripar mintegy 9 százalékát ellenőrző Parmalatot, így a vállalat vezetése júniusra halaszthatta a részvényesi közgyűlést. Az időnyerés célja az volt, hogy olasz kézben maradhasson a társaság. Korábbi olasz sajtóértesülések szerint az Intesa Sanpaolo S.p.A., a Mediobanca S.p.A. és a pénzügyminisztérium tulajdonában levő, állami érdekeltségeket finanszírozó Cassa Depositi e Prestiti S.p.A. egy olyan konzorcium szervezésébe fogott, amely egy olasz élelmiszeri-pari cég vezetésével szerezné meg a Parmalat többségét (e célból a Ferrero S.p.A. édesipari csoport, illetve a tejiparban érdekelt Granolo S.p.A. került szóba).

Piaci vélemények szerint a Lactalis ajánlatát ellenajánlat követheti, ez akár 2,8 euró/részvény is lehet − nyilatkozta a Milano Finanza tőzsdei szaklapnak egy kereskedő. Ez volt a legmagasabb ár, amit a Lactalis fizetett meglevő Parmalat-pakettje összeszedésekor és ezen az árfolyamon a szakértő szerint a franciák már kiszállnának a mérkőzésből.