Szomorú bombaüzlet a királyi esküvő

2011.04.29. 11:14
Forintban számolva akár 32 milliárdos bevételt hozhat Londonnak a királyi esküvő az odalátogató turistáknak köszönhetően. A teljes kiskereskedelemnek pedig akár 160 milliárd forintnyi bevétele is lehet a szuvenírekből. Ugyanakkor összességében nem biztos, hogy jól jár a brit gazdaság: milliárdokat emésztenek fel a biztosítási költségek, sok brit pedig az egész hétre szabadságot vesz ki, összekötve az esküvő napját húsvét hétfővel, ami becslések szerint negyed százalékponttal foghatja vissza a GDP növekedését.

Csak az Egyesült Királyságon belülről 560 ezer ember utazik Londonba a pénteki királyi esküvőre. Ezzel mintegy 107 millió fontos (32 milliárd forint) bevételt generálva a brit fővárosban – prognosztizálja a PricewaterhouseCoopers tanácsadó cég tanulmánya. Körülbelül ugyanennyien, 600 ezren látogattak a városba Diana és Károly herceg 1981-es esküvőjére is. A mostani eseményt várhatóan több mint félmillióan fogják a helyszínen élőben követni, várhatóan körülbelül egymillióan lesznek, akik a kivetítőket, míg húszmillióan azok, akik a televíziót választják.

A bevételek a szállásdíjak mellett főként abból származnak, hogy a Londonba látogatók kétharmada kihasználja az alkalmat, és elmegy vásárolni is. Az előrejelzés szerit a turisták fele kocsmákat, éttermeket és turistaattrakciókat is felkeres. Az esemény így jó előrejelzője lehet annak, mit várhat London a jövő évi olimpiai játékoktól, amikorra tízszer ennyi turistát várnak.

A brit kiskereskedelem még a londoni turisztikai bevételeknél is egy nagyságrenddel nagyobb összeget nyerhet a ceremóniával: a brit alattvalók és a turisták összesen 527,1 millió fontot (csaknem 160 milliárd forintot) költhetnek el a brit Kiskereskedelmi Kutatóközpont (Centre for Retail Research) kedden ismertetett prognózisa szerint.

Az ajándék- és emléktárgyak, valamint egyéb, az esküvőhöz közvetlenül kötődő cikkek adják várhatóan a legnagyobb egyedi tételt; ilyesmikből az intézet szerint összesen 199,1 millió font értékben forgalmaz a brit kiskereskedelem.

A kutatóközpont számítása szerint csak esküvői bögrékből – amelyeken Vilmos és Kate portréja látható – 3,5 millió darab, az alkalomra vert emlékérmékből ötmillió fogy az esküvőig. A második legnagyobb tételt az élelmiszerek és az italfélék jelentik; ezekre az előrejelzések szerint 156,5 millió fontot költenek főleg azok, akik otthon figyelik majd a közvetítést, illetve azok, akik az ilyenkor hagyományos utcabálokon ünnepelnek.

Úri muri

Mindez azonban nincs ingyen. Csak a rendőri biztosítás és túlóra nagyjából 23,5 millió font kiadást jelent – ez nagyjából 7 milliárd forintnak felel meg –, bár a ceremónia, az ebéd és a vacsora költségeit Károly herceg és a királynő fizeti. Ám ők is sokba kerülnek a briteknek: az állami költségvetésből évente mintegy 8,8 millió fontot (2,6 milliárd forintot) utalnak a királyi családnak a költségeik fedezésére.

Ennél is nagyobb lehet a teljes gazdaság vesztesége a szabadságolások miatt. Több mint hatmillióan kötik össze a húsvéti szabadnapokat az esküvővel, így összesen 11 napig nem dolgoznak. Ez pedig a termelés csökkenéséhez vezet, mintegy negyed százalékponttal csökkentve a GDP-növekedést – nyilatkozta Philip Shaw, az Investec közgazdásza az amerikai CBS-nek. A teljes kiesés értéke forintban számolva elérheti az 1000 milliárdot, ami messze meghaladja az esküvőhöz kapcsolódó bevételeket.