Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Adófrásszal kezdődhet a német meló

2011.05.02. 07:16
A Németországban munkát vállalóknak 24 kombinációból álló szja-rendszerrel kell megbarátkozniuk, a tartományi specialitásokról nem is beszélve. Négysávos az adórendszer, összetett a családi adózás, kedvezményt kapnak a 30 év alattiak.

Az unió egyik legbonyolultabb személyi jövedelemadó-rendszerével kell szembenéznie annak, aki Németországba megy dolgozni − élve a munkaerőpiac nyitásának lehetőségeivel, írja a Napi Gazdaság. A kettős adóztatást elkerülő megállapodások értelmében aki más tagállamban vállal munkát, az ottani szabályok szerint adózik.

Ez független attól, hogy mekkora időszakot tett ki a külföldi munkavégzés. Ha valaki kimegy szerencsét próbálni, ám még idén visszatér, és itthon áll ismét munkába, a megszerzett jövedelmei külön adóznak − és külön kell bevallást is készítenie.

Németországban progresszív adózás él − négy sávval −, ami kiegészül a családi adórendszerrel. Ez azt jelenti, hogy a munkavállalót hat kategóriába sorolják családi és egyéb viszonyaik szerint − a házastársak összevonhatják jövedelmüket, de külön-külön is adózhatnak. Ez 24 kombinációt jelent. Mindez kiegészülhet a tartományok specialitásaival − több tartományban ugyanis egyházi adót is szednek, ennek mértéke például Bajorországban nyolc százalék. Extra kedvezményt élveznek emellett a fiatalok: 30 éves korig ugyanis csak jelképes összegű adót kell fizetniük.

A progresszivitásnak köszönhetően az alacsony jövedelmeket nem terheli jelentős adó − évi 12,7 ezer euróig 15−24 százalék, 52 ezer euró fölött viszont már 42 százalék. A bérre rakódó járulékok munkavállalót terhelő része nagyjából megfelel a hazainak.

A fizetett járulékokért cserébe a külföldi munkavállalónak is járnak az ellátások. Vagyis a nyugdíjak kiszámításánál ezt az időszakot is beleszámolják. Azzal azért érdemes tisztában lenni, hogy ha valaki több tagállamban dolgozik, annak nem lesz egyszerű összelapátolni a nyugdíjba vonuláshoz szükséges dokumentumokat.

A járulékfizetés egyetlen esetben válhat el a jövedelemadó fizetésétől, ha a munkavállaló kiküldetésen dolgozik a másik tagállamban − mutatott rá a kivételekre az RSM DTM. Ha a kiküldetés időtartama nem haladja meg a 183 napot, eleve a hazai szabályokat kell alkalmazni, efölött pedig a külföldieket. Ez azonban csak a jövedelemadóra vonatkozik, a járulékfizetés ugyanis továbbra is a magyarországi szabályok szerint alakul.

Vagyis ha egy magyar munkavállalót egy évre Németországba küldenek, a német jövedelemadót, de a magyar tb-járulékot kell fizetni utána. Amellett hogy ez dupla adminisztrációt igényel, kellemetlen következménnyel is jár, hogy többet kell fizetni − Németországban ugyanis van abszolút járulékplafon, ráadásul a munkáltató terhe is eleve kisebb.