Bin Laden a tőzsdéket is megmozgatta

2011.05.02. 12:35 Módosítva: 2011.05.02. 16:27
Azonnal reagáltak a nemzetközi piacok Oszama bin Laden hétfő reggeli likvidációjának hírére. A dollár erősödik, a tőzsdék világszerte emelkednek, az olaj és az ezüst ára esik. Sokan óvnak azonban a hosszútávú optimista jóslatoktól, egyrészt a hír nem biztos, hogy hosszú távon képes lesz fenntartani az erős dollárt, másrészt a terrorista aktivitás még növekedhet is az al-Kaida vezérének halála után.

„Az amerikai gazdaság olyan, mint az amerikai emberek: nagyon gyorsan reagál, akár pozitívan, akár negatívan. Nem lennék meglepve, ha az esemény megdobná az üzleti bizalmat” – mondta a France 2 csatornának Christine Lagarde francia pénzügyminiszter, aki szerint Oszama bin Laden halála a gazdasági növekedésre is jótékony hatással lehet.

Barack Obama amerikai elnök helyi idő szerint vasárnap késő este jelentette be, hogy egy katonai akcióban sikeresen likvidálták az elmúlt évtized fő célpontjának számító bin Ladent, az al-Kaida terrorszervezet vezetőjét.

A hírre a piacok világszerte pozitívan reagáltak, az ázsiai tőzsdék és az amerikai határidős indexek megugrottak. Tokióban például a Nikkei mutató a lélektani határnak számító 10 ezer pont fölé emelkedett. Európában is érezhető volt a hatás, a nyugat-európai térség tőzsdéinek teljesítményét összefoglalóan mutató FTSEurosfirst-300 index 0,4 százalékkal 1161,19 pontra emelkedett, a frankfurti DAX index 0,52 százalékkal, a párizsi CAC-40 pedig 0,67 százalékkal erősödött nyitáskor.

Az általános bizalom megugrását mutatja, hogy ezzel egy időben csökkent a bizonytalanság által különösen érintett olaj, valamint a főként biztonsági tartalékeszközként használt ezüst ára. Közép-európai idő szerint hétfő reggel 9 óra előtt az északi-tengeri Brent olaj hordónkénti ára 95 centtel 124,94 dollárra csökkent. A arany unciánkénti ára azonnali szállításra Obama bejelentése után 5 dollárral 1540,39 dollárra esett, délelőtt viszont már 1558,55 dolláron állt. Az ezüst ára viszont 13 százalékkal - 2008 vége óta a legnagyobb mértékben - csökkent, és az áresésből kevés tűnt el hétfő délelőttre, unciánként így 44,96 dolláron kereskedtek vele, a kora reggeli 42,20 dollár után.

„Oszama halála nagyon fontos esemény, nem is annyira a részvénypiacoknak, mint az árupiacoknak. Látható ez az olajárakon, a kora reggeli 1-1,5 százalékos csökkenés jelzi, hogy a befektetők nagyobb kockázatot hajlandóak vállalni a fejlődő piacokon” – nyilatkozta Manishi Raychaudhuri, a BNP Paribas Securities fő stratégája.

A hírre a dollár is erősödni kezdett. „Ez jó hír az Egyesült Államok számára, ezért nőtt meg kereslet az amerikai dollárra” - mondta a Bloomberg hírügynökségnek Kuniyuki Hirai, a Bank of Tokyo-Mitsubishi UFJ devizapiaci szakértője, aki szerint ez akár csökkentheti az USA katonai kiadásainak költségvetési terheit is, így igazolva Obama akciójának helyességét.

Az általános bizalom a forintnak is jó tett: hétfő reggel 10 órára 263,78 forintra gyengült az euró a péntek délutáni 264,27 forintról.

„Fontos fejlemény ez a terrorizmus elleni harcban. Az elmúlt tíz évben bin Laden jelenléte súlyos fenyegetést jelentett a globális stabilitásra.” – nyilatkozta Jonathan Ravelas, a manilai Banco de Oro Unibank stratégiai vezetője a Bloomberg hírügynökségnek. Ugyanakkor sok más elemzővel együtt annak a kockázatára is felhívta a figyelmet, hogy bin Laden halálára erősödő aktivitással reagálhatnak a terrorszervezetek, ami akár meg is fordíthatja a rövidtávon tapasztalható pozitív világpiaci fordulatot.