Pandora, Gabriella
-1 °C
4 °C

78 milliárd eurót kap Portugália

2011.05.04. 10:33 Módosítva: 2011-05-04 10:34:19
Megállapodott a portugál ügyvivő kormány az Európai Unióval és a Nemzetközi Valutaalappal (IMF) az országnak nyújtandó mentőcsomag részleteiről. Portugália 3 év alatt 78 milliárd eurós támogatást kap - jelentette be kedd késő esti televíziós beszédében a portugál miniszterelnök, José Socrates.

A miniszterelnök úgy fogalmazott: a mentőcsomag "jót tesz az országnak" és, kijelentette, hogy a feltételek kevésbé szigorúak, mint Görögország és Írország esetében voltak. A portugál kormány egyelőre nem adott tájékoztatást a kölcsön kamatfeltételeiről.

Socrates kedd este elmondta: a megállapodás értelmében nem kell majd csökkenteni a minimálbéreket és nem kell közalkalmazottakat elbocsátani, amint arra Írország és Görögország is kényszerült. A költségvetési deficitcélok tekintetében is engedékenyebb határidőkről egyeztek meg - tette hozzá. A miniszterelnök kiemelte: "a nemzetközi intézmények felismerik, hogy a portugál helyzet nem olyan, mint a többi országé". A kormánynak kedvező megállapodást sikerült kiharcolnia; olyat, ami védi Portugáliát - fogalmazott Socrates.

A keddi megállapodás szerint Portugáliának idén 5,9 százalékra, 2012-ben 4,5 százalékra és csak 2013-ra kell 3 százalékra csökkentenie költségvetési hiányát. Ez lazább menetrendet vetít előre a kormány által korábban jósolt idei 4,6 százalékos, 2012. évi 3 százalékos és 2013. évi 2 százalékos deficitpályához képest. A portugál költségvetés hiánya 2010-ben 9,1 százalék volt, több, mint az előzetes célként megjelölt 7,3 százalék.

A tárgyalások eredményeit ismerő források szerint a 78 milliárd eurós összeg egy részét a bankrendszer megsegítésére szánhatják; arra az esetre, ha a bankoknak emelniük kell tőketartalékaikon. Korábban az ország legnagyobb pénzintézetei leszögezték: nem lesz szükségük a mentőcsomagban kapott pénzekre. Socrates kedden késő este arról tájékoztatott, hogy az állami tulajdonban lévő Caixa Geral de Depositos privatizálására - a megállapodás értelmében - nem lesz szükség.

Nehézségeket okozott a mentőcsomag részleteinek kidolgozásában az, hogy José Socrates márciusban lemondott a miniszterelnöki pozícióról, miután a lisszaboni parlament nem szavazta meg újabb költségvetési megszorításokat tartalmazó reformjait. Ezt követően, döntött úgy az ügyvivő kormány, hogy az EU-hoz és az IMF-hez fordul mentőcsomagért. A két intézmény világossá tette, hogy egy esetleges kimentés feltételeit valamennyi nagyobb pártnak el kell fogadnia.

A mentőcsomagról szerdán dönthetnek a portugál ellenzéki pártok. Az EU, valamint az IMF ezt követően, csütörtökön tarthat sajtótájékoztatót a portugál fővárosban, ahol a mentőcsomag részleteit ismertetik majd - közölte a Dow Jones üzleti hírügynökséggel egy, az ügyet jól ismerő forrás.

Passos Coelho,  az ellenzéki Szociáldemokrata Párt vezetője kedden úgy nyilatkozott: nincs más választás, mint elfogadni a csomagot, mivel az országnak 8 milliárd eurónyi adósságot kell megújítania június közepén. Az Európai Unió tagállamainak vezetői még májusban dönthetnek a mentőhitel folyósításáról.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!