Judit
2 °C
7 °C

Durva megszorítás jön Portugáliában

2011.05.05. 12:30
Mély recesszió és többévi kemény megszorítás vár Portugáliára a 78 milliárd eurós pénzügyi mentőcsomaghoz csatolt feltételrendszer alapján - írta a csütörtöki Financial Times. Londoni elemzők szerint mindazonáltal a külső segítség sem fogja megoldani Portugália pénzügyi gondjait.

Az egyezségben szerepel egyebek mellett a közalkalmazotti fizetések és nyugdíjak befagyasztása 2013-ig, valamint különadó kivetése a havi 1500 eurót (400 ezer forintot) meghaladó nyugdíjakra, írja a Financial Times.

A portugál ügyvezető kormány, valamint az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közötti egyezségben szereplő előrejelzések szerint Portugália hazai összterméke (GDP)  az idén és jövőre is várhatóan 1,5-2 százalék közötti mértékben csökken, és a munkanélküliség 12 százalék fölé emelkedik – írta a londoni gazdasági napilap.

A Financial Times szerint ezek az intézkedések és kilátások ellentmondanak José Sócrates ügyvezető portugál kormányfő azon kijelentéseinek, hogy a segélycsomagról szóló megállapodás feltételei enyhébbek a görög és az ír pénzügyi segítséghez csatolt feltételrendszernél. A portugál ellenzék mindazonáltal már a június 5-re kiírt parlamenti választások kampányának tulajdonítja a miniszterelnök derűlátó szavait - írta a Financial Times.

Londoni elemzői kommentárok szerint a 78 milliárd eurós pénzügyi segélycsomag sem fogja megoldani Portugália költségvetési és adóssággondjait.

A Capital Economics, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-befektetési elemző és tanácsadó csoport elemzése szerint a Görögországnak nyújtott segítség tapasztalatai és Portugália saját pozíciója alapján "nagyon valószínűtlen", hogy a most bejelentett csomag az ország problémáinak végét jelentené.

A ház szakértőinek saját becslése is az, hogy a portugál gazdaság teljesítménye az idén akár 2 százalékkal is visszaeshet. A Capital Economics szerint a korábbi portugál konszolidációs tervek "irreálisan erős" növekedési előrejelzésekre alapultak; ezek alapján a portugál GDP az idén 0,2 százalékkal, jövőre 1,1 százalékkal emelkedett volna.

A ház szerint mindezek alapján várhatóan a külső pénzügyi segítségről szóló megállapodás bejelentése sem fog véget vetni azoknak a spekulációknak, hogy Portugália - Görögországgal és "esetleg másokkal" együtt - előbb-utóbb rákényszerül adósságtörlesztésének valamilyen átrendezésére. Ezt befektetői körökben is gyakorlatilag biztosra veszik.

Az egyik legnagyobb citybeli befektetési bankcsoport, a Barclays Capital több mint ezer befektetési társaság bevonásával elvégzett idei első negyedéves felmérésébe bevont intézményi befektetők fele számol azzal, hogy Portugália, Görögország és Írország a következő három évben leáll adósságtörlesztéseivel, illetve adósságállományának átstrukturálására kényszerül.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision idei első negyedévi szuverén adóskockázati listáján - amely az egyes országok törlesztési leállása ellen köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) március végi árazásai alapján sorolta be az vizsgált szuverén adósokat - Görögország megtartotta az előző negyedévben Venezuelától átvett első helyét a törlesztési leállástól leginkább fenyegetett államadósok sorában. A legkockázatosabb tízes csoportban - Görögország mellett - azonban Portugália és Írország is szerepelt az euróövezeti tagállamok közül a CMA idei első negyedéves kimutatásában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?