Durva megszorítás jön Portugáliában

2011.05.05. 12:30
Mély recesszió és többévi kemény megszorítás vár Portugáliára a 78 milliárd eurós pénzügyi mentőcsomaghoz csatolt feltételrendszer alapján - írta a csütörtöki Financial Times. Londoni elemzők szerint mindazonáltal a külső segítség sem fogja megoldani Portugália pénzügyi gondjait.

Az egyezségben szerepel egyebek mellett a közalkalmazotti fizetések és nyugdíjak befagyasztása 2013-ig, valamint különadó kivetése a havi 1500 eurót (400 ezer forintot) meghaladó nyugdíjakra, írja a Financial Times.

A portugál ügyvezető kormány, valamint az EU és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) közötti egyezségben szereplő előrejelzések szerint Portugália hazai összterméke (GDP)  az idén és jövőre is várhatóan 1,5-2 százalék közötti mértékben csökken, és a munkanélküliség 12 százalék fölé emelkedik – írta a londoni gazdasági napilap.

A Financial Times szerint ezek az intézkedések és kilátások ellentmondanak José Sócrates ügyvezető portugál kormányfő azon kijelentéseinek, hogy a segélycsomagról szóló megállapodás feltételei enyhébbek a görög és az ír pénzügyi segítséghez csatolt feltételrendszernél. A portugál ellenzék mindazonáltal már a június 5-re kiírt parlamenti választások kampányának tulajdonítja a miniszterelnök derűlátó szavait - írta a Financial Times.

Londoni elemzői kommentárok szerint a 78 milliárd eurós pénzügyi segélycsomag sem fogja megoldani Portugália költségvetési és adóssággondjait.

A Capital Economics, az egyik legnagyobb londoni pénzügyi-befektetési elemző és tanácsadó csoport elemzése szerint a Görögországnak nyújtott segítség tapasztalatai és Portugália saját pozíciója alapján "nagyon valószínűtlen", hogy a most bejelentett csomag az ország problémáinak végét jelentené.

A ház szakértőinek saját becslése is az, hogy a portugál gazdaság teljesítménye az idén akár 2 százalékkal is visszaeshet. A Capital Economics szerint a korábbi portugál konszolidációs tervek "irreálisan erős" növekedési előrejelzésekre alapultak; ezek alapján a portugál GDP az idén 0,2 százalékkal, jövőre 1,1 százalékkal emelkedett volna.

A ház szerint mindezek alapján várhatóan a külső pénzügyi segítségről szóló megállapodás bejelentése sem fog véget vetni azoknak a spekulációknak, hogy Portugália - Görögországgal és "esetleg másokkal" együtt - előbb-utóbb rákényszerül adósságtörlesztésének valamilyen átrendezésére. Ezt befektetői körökben is gyakorlatilag biztosra veszik.

Az egyik legnagyobb citybeli befektetési bankcsoport, a Barclays Capital több mint ezer befektetési társaság bevonásával elvégzett idei első negyedéves felmérésébe bevont intézményi befektetők fele számol azzal, hogy Portugália, Görögország és Írország a következő három évben leáll adósságtörlesztéseivel, illetve adósságállományának átstrukturálására kényszerül.

Az egyik vezető londoni piaci adatszolgáltató csoport, a CMA DataVision idei első negyedévi szuverén adóskockázati listáján - amely az egyes országok törlesztési leállása ellen köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) március végi árazásai alapján sorolta be az vizsgált szuverén adósokat - Görögország megtartotta az előző negyedévben Venezuelától átvett első helyét a törlesztési leállástól leginkább fenyegetett államadósok sorában. A legkockázatosabb tízes csoportban - Görögország mellett - azonban Portugália és Írország is szerepelt az euróövezeti tagállamok közül a CMA idei első negyedéves kimutatásában.