Ma 125 éves a Coca-Cola

2011.05.08. 18:48
Az első Coca-Colát 1886. május 8-án keverték ki egy atlantai patikában. A cég márkaneve ma 67 milliárd dollárt ér.

Immár 125 éve annak, hogy John S. Pemberton először kikeverte a Coca-Colát. Kezdetben kimérve kezdte  árusítani, akkor még csak naponta átlag 9 pohárral adott el. Ma - a cég közleménye szerint - egy másodperc alatt körülbelül 18 520 palack fogy.

A Coca-Cola védjegyet, amelyet már szinte mindenki ismer a világon, 1893-ban jegyezték be. Az 1900-as évek elején már az Egyesült Államok teljes területén lehet kapni az új italt, és 1914-ben már közel 415 ezer kereskedő árusította, írja a Napi Gazdaság. Az elsöprő siker miatt azonban hamisítani is kezdték, és hogy bárhol felismerhető legyen az eredeti Coca-Cola, 1915-ben megszületett az azóta szintén védjeggyé vált kontúrpalack.

Európában először 1919-ben kezdték el palackozni a Coca-Colát és a sikertörténet az öreg kontinensen is folytatódott. A Coca-Cola több dologban is úttörőnek bizonyult ezek után: ez volt például az a terméklogó, ami 1950-ben a Time magazin történetében először címlapra került, de azt is említhetnénk, hogy a Coca-Cola - korát megelőzve - elsőként szerepeltetett reklámjában színesbőrű sportolókat. A brand ma egyébként a cég honlapja szerint 67 milliárd dollárt ér.

Magyarországon 1968-ban kezdődött a hivatalos palackozás és ezzel az egyik első nemzetközi nagyvállalatként jelent meg a magyar piacon. A cég az elmúlt időszakban végrehajtott, több mint 100 milliárd forint értékű beruházások révén az egyik legnagyobb hazai adófizetővé és munkáltatóvá vált Pogány Éda, a Coca-Cola Magyarország kommunikációs igazgatója szerint.

Hazai vállalatként két palackozó üzemet, valamint tíz regionális elosztó központot működtet és 1400 munkatársat foglalkoztat. Az üdítők előállításához használt nyersanyagok és alapanyagok mintegy kétharmadát belföldi szállítók biztosítják a kommunikációs igazgató szerint. A vállalat az elmúlt 5 évben megduplázta forgalmát, és négyszeresére növelte export árbevételét, amivel ma már az egyik legnagyobb árbevételű hazai élelmiszeripari céggé vált.