Csaknem dupláján az easyJet vesztesége

2011.05.10. 11:39

Növekvő bevétel és jelentős utasforgalom-bővülés ellenére majdnem megduplázódott az easyJet vesztesége az üzleti év márciussal véget ért első félévében.

A brit diszkont légitársaság kedden megjelent gyorsjelentése szerint az adózás előtti veszteség 153 millió fontra nőtt az előző évi 79 millióról, elsősorban az üzemanyag drágulása és a kedvezőtlen gazdasági környezet miatt. A bevétel azonban 8,1 százalékkal 1,266 milliárd fontra nőtt, az utasok száma pedig 11,6 százalékkal 23,9 millióra emelkedett.

Az üzemanyag drágulása 43 millió fonttal rontotta az eredményt, a légi személyszállításra kivetett különadók miatt pedig 21 millióval nőt a veszteség.

"Az utóbbi hat hónap kemény volt, a társaság helyzetét az üzemanyagárak emelkedése, a fogyasztók óvatossága és az adók terhe nehezítette" - kommentálta az eredményeket Carolyn McCall vezérigazgató.

Ugyanakkor a következő időszak jobban alakulhat, a nyári járatokon már a helyek felét lefoglalták, és a második félév egészét tekintve az egy férőhelyre vetített bevétel várhatóan meghaladja majd az egy évvel korábbit - áll a közleményben, amely szerint az első félév nehézségei ellenére a társaság a folyó üzleti év eredményei után - a társaság történetében először - osztalékot fizet majd.

Az easyJet már januárban jelezte, hogy megduplázódhat a vesztesége. A társaság akkor az üzemanyagárak emelkedése mellett a légi közlekedést akadályozó kemény télre és a sztrájkokra is hivatkozott. A januári közlemény megjelenése után easyJet részvényárfolyama jelentősen gyengült, alig néhány óra alatt több mint 10 százalékot veszített értékéből. Az első félév egészét bemutató jelentést kevésbé heves reakcióval fogadta a piac, az easyJet papír kedden 0,5 százalékkal gyengült a londoni tőzsdén a kereskedés indulásakor.