Elbukta a BP az orosz szövetséget

2011.05.17. 16:34
Nem sikerült a BP-nek kivásárolnia orosz üzlettársait a TNK-BP vegyesvállalatból, aminek következtében meghiúsul a korábban tervezett BP-Rosznyeft szövetség. A brit olajtársaság ezzel elveszíti a lehetőséget, hogy részesüljön a Kara-tengerben rejlő hatalmas szénhidrogénvagyonból. A Rosznyeft másik nemzetközi olajtársaságot keres a sarkköri olajkincs közös felhozatalára.

A brit BP-nek nem sikerült egyezségre jutnia a TNK-BP orosz tulajdonosaival, az orosz magánszemélyeket tömörítő AAR konzorciummal, így nem jöhet létre a BP és a Rosznyeft között még januárban bejelentett stratégiai szövetség.

A BP, a TNK-BP és a Rosznyeft között zajló tárgyalásoknak eredetileg tegnap éjfélig kellett volna eredményre jutniuk, azonban az AAR konzorcium nem fogadta el a BP által felajánlott 30 milliárd dollárt a TNK-BP-ben lévő részesedésükért cserébe. A Rosznyeft már korábban is jelezte, hogy nem kíván együttműködni a brit óriás oroszországi vegyesvállalatával, a TNK-BP-vel.

A BP és a Rosznyeft még január közepén jelentették be, hogy szövetségre lépnek egymással. A bejelentés két fontos pontot tartalmazott: részvénycserét a két társaság között, és közös kutatási és termelési tevékenység megindítását a Rosznyeft sarkköri blokkjain. A BP az ügylettel első sorban szénhidrogénkészletét kívánta bővíteni, míg az állami kontroll alatt lévő Rosznyeft a sarkköri készletei kitermeléséhez szükséges technológiát kereste az együttműködésben.

Azonban a BP oroszországi vegyesvállalatának orosz tulajdonosai megakadályozták a szövetség létrejöttét, arra hivatkozva, hogy részvényesi megállapodásuknak megfelelően a BP csak a TNK-BP-n keresztül kezdhet bele új olajipari tevékenységbe Oroszországban.

A számos, választott bíróság által hozott ítéletet követően a BP többször is megpróbálta kivásárolni orosz üzlettársait a TNK-BP-ből, azonban kísérletei nem jártak sikerrel. Egyszeri meghosszabbítást követően a BP-nek tegnap éjfélig kellett volna elfogadható megoldást nyújtania a Rosznyeft, azonban ez végül nem sikerült. Nem hivatalos források szerint a Rosznyeft ezt követően másik nemzetközi olajtársaságot keres az érintett szénhidrogénvagyon közös kitermelésére.