Olaszország megszorításokkal menekülne a leminősítés elől

2011.05.23. 16:24
Az olasz kormány idén júniusra előrehozza egy 35-40 milliárd eurós megszorító csomag bejelentését, hogy megnyugtassa a piacokat. A döntéshozók attól félnek, hogy az ország az eurózóna gyengén teljesítő perifériájának részévé válik: az államadósság rohamosan nő, a növekedés lassú, a versenyképességet pedig veszélyeztetik a termelékenységnél jóval gyorsabban növekvő bérek.

Az olasz kormány 35-40 milliárd eurós megszorító csomagot tervez, a takarékossági intézkedések bevezetését pedig előrehozzák, hogy megnyugtassák a piacokat. A megszorítás célja, hogy 2014-re egyensúlyba kerüljön az államháztartás. A bejelentés előrehozataláról azt követően határoztak, hogy az amerikai Standard & Poor's (S&P) nemzetközi hitelminősítő a hét végén stabilról negatívra rontotta az ország szuverén adósosztályzatának kilátását.

Az intézkedések a júniusi bejelentést követően azonnali hatállyal életbe lépnek, a kabinet rendelkezéseit azonban a törvényhozásnak is meg kell majd erősítenie 60 napon belül - jelentette a Reuters hírügynökség hétfőn kormányzati forrásokra hivatkozva.

Olaszország államadóssága rohamosan növekedik: 2007-ben, a válság előtti utolsó évben a hazai össztermék (GDP) 103,6 százalékát tette ki, tavaly pedig már 119 százalékot, így megközelítette a 2000 milliárd eurós határt. A gazdaság - ami a harmadik legnagyobb az eurózónában - viszont alig bővül, az 1996-2007 közötti időszakban évente átlagosan 1,5 százalékkal nőtt a GDP.

Az utóbbi évtizedben a termelékenység is szerény mértékben növekedett, a fizetések viszont jelentősen nőttek, ami veszélyezteti a versenyképességet. Ugyancsak gond, hogy a bevándorlás ellenére a lakosság öregedik, a jobbközép kormány hajlandósága a szerkezeti reformokra pedig egyre csökken - mondják elemzők.

"Olaszország a gyengén növekedő és nagy államadóssággal terhelt euróövezeti periféria része lett", ez az, ami aggasztja a döntéshozókat - írta elemzőket idézve a Dow Jones hírügynökség.

Olaszország jelentőségét mutatja, hogy az euróövezeti periféria külső támogatásra szoruló országai, Görögország, Írország és Portugália az övezet egészének gazdasági teljesítményében együttesen is csupán 6 százalékot képviselnek, az ugyancsak gyengélkedő Spanyolországgal együtt pedig 18 százalékot, Olaszország viszont egymagában 17 százalékát adja az euróövezet GDP-jének - húzzák alá elemzők.

A S&P módszertanában a negatív kilátás azt jelenti, hogy Olaszországnak két éven belül egyharmados esélye van a mostani, gyenge elsőrendű "A plusz" adósbesorolásának elvesztésére. A hitelminősítő szerint a gazdasági növekedési lehetőségek gyengék, és olvadozik a politikai elkötelezettség a termelékenységet javító reformok iránt, a lehetséges politikai bénultság pedig hozzájárulhat a költségvetés elcsúszásához, következésképp csökkent Olaszország esélye a kormányzati adósság csökkentésére - áll az S&P hétvégén kiadott közleményében.

A másik két nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings és a Moody's Investors Service ugyanakkor hétfőn megerősítette, hogy nem tervezi az olasz adósosztályzat kilátásának rontását. David Riley, a Fitch elemzője a Reutersnek elmondta, hogy tavaly a vártnál jobban alakultak az államháztartási folyamatok, és a római vezetés előreláthatólag az idén is tartani tudja a deficitcsökkentési terveket.

Az Európai Bizottság is bízik Rómában, Olli Rehn pénzügyi biztos hétfőn egy bécsi konferencián úgy vélekedett, Olaszországban viszonylag stabil növekedés tapasztalható, és elkötelezettség az államadósság csökkentése mellett. Megerősítette, hogy az EU tavaszi gazdasági előrejelzésében erre az olasz GDP egy százalékos, 2012-re 1,3 százalékos növekedéssel számol. Hangsúlyozta, természetesen szükség van strukturális reformokra, ugyanakkor kedvezően értékelte az olasz kormány pénzügypolitikai megközelítését.