Rehn: Nem az euró van válságban

2011.05.23. 13:28

Nem az euró és nem az Európai Unió van válságban, hanem egyes tagállamokban van válság, jelentette ki az EU pénzügyi biztosa hétfőn egy bécsi konferencián. Az euró értéke az elmúlt évben nem változott lényegesen, a szuverénadósság-piacon tapasztalt "viharok" ellenére sem - mutatott rá Olli Rehn.

"A válság kiterjedését sikerült azokra az országokra korlátozni, amelyek jelenleg részt vesznek az EU-IMF programban" - hangsúlyozta az Osztrák Nemzeti Banknak (ÖNB) az európai integráció jövőjéről rendezett konferenciáján. A várakozásai szerint Görögország a következő hetekben döntést hoz arról, hogy milyen lépésekkel állítja helyre az államháztartás egyensúlyát, beleértve egy privatizációs programot.

Rehn bízik abban, hogy az Európai Parlament júniusban elfogadja a tagállami gazdaságpolitikák szorosabb összehangolásáról szóló hat jogszabály-javaslatot. A tagállamok kormányai márciusban jutottak megállapodásra a csomagról, az Európai Parlamentnek még el kell azt fogadnia.

Egy újságírói kérdésre, hogy a Standard and Poors hitelminősítő intézet a múlt szombaton negatívra rontotta Olaszország besorolási kilátásait, Rehn úgy vélekedett, Olaszországban viszonylag stabil növekedés tapasztalható, és elkötelezettség az államadósság csökkentése mellett. Megerősítette, hogy az EU tavaszi gazdasági előrejelzésében erre az évre hazai össztermék (GDP) egy százalékos, 2012-re 1,3 százalékos növekedéssel számol. Mint mondta, természetesen szükség van strukturális reformokra, ugyanakkor kedvezően értékelte az olasz kormány pénzügypolitikai megközelítését.

Ewald Nowotny az Osztrák Nemzeti Bank (ÖNB) elnöke úgy ítélte meg, hogy  az európai unió gazdasága fenntartható növekedési pályára állt. "Nem lehet kizárni a fellendülés lelassulásának esélyét , de véleményem szerint egyértelműen fenntartható pályán vagyunk" - mondta. A 2011 első negyedévi mutatók a vártnál jobbak - mutatott rá a bankelnök, aki az Európai Központi Bank tanácsának is tagja.

Aggasztónak nevezte, hogy a tagállamok gazdasági helyzete között nagy eltérések vannak, ugyanakkor úgy vélekedett, hogy bénító hatású lehet, ha "csak a problémás esetekre összpontosít" az unió. Nowotny a válság költségeinek egyenlő elosztását szorgalmazta.