Válságban a válság megoldása

2011.05.23. 07:46
Szembe került az IMF az EU-val és az európai tagországok az ECB-vel az európai válságkezelésben, miközben a Fitch ismét súlyosan leminősítette a görög államadósságot.

Az Európai Uniónak átfogóbb, határozottabb lépéseket kell tennie az eurózóna adósságválságának elhárítására. Ezen belül sürgősen meg kell erősítenie a bajba jutott országok támogatására összeadott alapot, az európai stabilitási eszközt (EFSF) − jelentette ki Ajai Chopra, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) írországi missziójának vezetője.

A válságban lévő államok nem képesek egyedül boldogulni, nem viselhetnek gazdaságilag és politikailag kezelhetetlen, aránytalanul nagy terheket. Olyan pénzügyi hátteret kell a válságkezelés mögé helyezni, ami meggyőzi a magánhitelezőket arról, hogy az érintett országok képesek visszafizetni adósságukat − idéi a Napi Gazdaság a Reuters tudósítását.

Ezzel egyidejűleg azonban Christine Lagarde francia pénzügyminiszer − aki eddig az európai pénzügyminiszterek közül egyedüliként vetette el kategorikusan a görög adósságátrendezés bármilyen koncepcióját − bejelentette, ha Görögország képtelennek bizonyul pénzügyi helyzetének rendbetételére, akkor elképzelhető, hogy mégis magára hagyják.

Ezáltal az Európai Központi Bank (ECB) szinte teljesen magára maradt a görög adósságátrendezés teljes elutasításában, raádásul már az európai jegybankon belül is megjelentek a véleménykülönbségek: Jens Weidmann, az ECB kormányzótanácsának tagja, a Bundesbank nemrégiben kinevezett elnöke is elképzelhetőnek tartja a Görögország mögüli kihátrálást. Athénnak eszerint elsősorban magát kellene kihúznia a csávából, s csak ha meggyőző lépéseket tesz ebbe az irányba, akkor számíthat segítségre.

A Fitch hitelminősítő pénteken három lépcsővel, B pluszra rontotta a görög adósságok besorolását, negatív kilátásokkal. A szervezet arra figyelmeztetett, hogy még mélyebbre, a hitelek átütemezését valószínűsítő CCC sávba süllyesztheti osztályzatát, ha az EU és az IMF nem áll elő meggyőző tervvel Görögország talpra állítására.

A tízéves görög kötvények hozamfelára a hasonló német papírok felett újabb rekordra, 13,73 százalékra emelkedett. Hozamuk 16,7 százalékkal állított fel új csúcsot, a rövid futamidejű kötvények hozama pedig az elmúlt két hétben 5,4 százalékról 6,4 százalékra nőtt.

A Fitch szerint egyébként az európai döntéshozók által felvetett lehetőség, a hitelek puha átütemezése − ami elsősorban a kölcsönök futamidejének meghosszabbítását jelentené −, gyakorlatilag egyenértékű lenne az államcsőddel és elindítaná a más államok bedőlésével kapcsolatos piaci spekulációkat.

A görög miniszterelnök, Georgiosz Papandreu a hétvégén az eddigieknek megfelelően elvetette az adósságátrendezés lehetőségét, ám a puha átrendezést firtató kérdésre nem válaszolt. Philippe Gijsels, a BNP Paribas elemzője szerint a politikai csata legvalószínűbb kimenetele az lesz, hogy a nemzetközi döntéshozók találnak valamilyen megoldást Görögországnak, amelynek segítségével elkerülheti a fizetésképtelenséget.