OECD: 4,2 százalékos lehet a globális növekedés

2011.05.25. 15:31 Módosítva: 2011.05.25. 15:31

Folytatódik az idén a globális gazdaságnövekedés részben az amerikai GDP-növekedés gyorsulására, de az ütem kisebb lesz a tavalyinál. Eközben több tényező, mint például a magas olajár és az euróövezeti adósságválság, együttesen stagflációs veszélyt vetít előre - közölte a Gazdaság Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) szerdán ismertetett féléves jelentése.

A párizsi székhelyű szervezet az amerikai és az euróövezeti gazdaság idei növekedését most gyorsabbra teszi a fél évvel korábban vártnál. A japán gazdaság azonban visszaesik a márciusi természeti katasztrófa következményeinek a hatására.

Az OECD előrejelzése szerint az amerikai jegybank (Fed) a következő hónapokban kamatemelésbe fog. Az alapkamat 1,0 százalék lesz az év végén a jelenlegi 0-0,25 százalék után.

Az Európai Központi Bank (EKB) kivár a további kamatemeléssel, amire legközelebb várhatóan jövőre kerül sor. A jelenlegi 1,25 százalékos kamatszint 2012 végére 2,25 százalékra emelkedik. A nemzetközi szervezet szerint Japánban sem várható kamatváltoztatás az idén.

Az OECD 4,2 százalékos idei globális gazdaságnövekedéssel számol a tavalyi 4,9 százalék után, jövőre pedig 4,6 százalék lesz az ütem.

Angel Gurria, az OECD főtitkára úgy vélt, hogy még törékeny a globális gazdaság, a válságnak addig nincs vége, amíg a gazdaságok nem tudnak elég új munkahelyet teremteni. Vannak továbbá olyan aggodalmak - mondta -, hogy ha több kockázati tényező egyidejűleg jelentkezik, azok felerősítik egymást, és lényegesen lassíthatják a globális gazdaságnövekedést, elképzelhető a stagfláció kialakulása néhány fejlett országban.

Az OECD szerdán ismertetett legújabb előrejelzésében az amerikai hazai össztermék (GDP) idei növekedésére vonatkozó előrejelzését 2,6 százalékra javította fel a tavaly novemberi becslésében szerepelt 2,2 százalékról. Mérsékelten derűlátóbb az eurózóna gazdaságával kapcsolatban is, a térség idei várható GDP-növekedésével kapcsolatos várakozását 1,7 százalékról 2,0 százalékra módosította.

A Japánt ért természeti katasztrófa miatt az OECD most a szigetország 0,9 százalékos idei gazdaságcsökkenéssel számol a novemberben várt 1,7 százalékos növekedés helyett.