Avon-korrupció: vádemelés jöhet

2011.05.26. 07:53

Amerikai szövetségi ügyészek az Avon Products Inc. számos korábbi munkavállalóját kezdték kihallgatni a multi level marketing eszközeivel működő kozmetikai cég egyre szélesedő vesztegetési ügyében, ami a vádemelést vetíti előre − idézi a Napi Gazdaság a Wall Street Journalt.

Az Avon már három éve folytatja saját belső vizsgálatát, amely még mindig nem fejeződött be, ám számos vezetőt − köztük az alelnököt és a pénzügyi igazgatót − lecseréltek már a tengerentúli korrupciós botrány kirobbanása óta. Először a cég kínai részlegének kiadásai között bukkant gyanús tételekre az Avon belső ellenőre, ám azóta már a cég legfontosabb piacán, Latin-Amerikában, valamint Indiában és Japánban is előkerültek visszás kiadások.

A befektetők gyanakvással követik az ügyet, a korrupciógyanús esetek elszaporodásának nyilvánosságra kerülése után több mint 5 százalékkal zuhant az egyébként is komoly problémákkal − többek között az ügynökök toborzásának nehézkességével és a sokat ingadozó árbevétellel − küszködő cég részvényárfolyama. Az Avon állítása szerint csak tavaly 96 millió dollárt költött a vesztegetésekkel kapcsolatos belső vizsgálatokra.

A külföldi korrupciós gyakorlatok ellen hozott amerikai törvény alapján 2004-ben még csak két ügyben, 2009-ben viszont már 44 esetben indítottak vizsgálatot, és az amerikai hatóságok az elnökváltás óta egyre inkább célba veszik a cégeken kívül a cégvezetőket is.