Bernát, Felícia
EUR 383,95 Ft
USD 363,83 Ft
8 °C
30 °C

Befagyasztották a fehérorosz élelmiszerárakat

2011.05.31. 14:47
Fehéroroszországban kedden befagyasztották számos élelmiszertermék árát, miután jelentősen drágultak az elmúlt időszakban a helyi pénzügyi válság következtében.

A kormányhatározat értelmében július 1-éig nem emelhető a hal, a tea, a kávé, a felvágottak és a sajt ára Fehéroroszországban. Az intézkedés a zöldségek és a gyümölcsök széles körére is kiterjed.

Május elején 36 százalékkal leértékelték a fehérorosz rubelt, hogy mérsékeljék a nagyra duzzadt folyó fizetési mérleghiányt, amit jórészt az állami kiadások jelentős növekedése okozott a decemberi elnökválasztások idején, amikor Aljakszandr Lukasenkát negyedszer választották meg.

A fehérorosz központi bank devizatartalékának közel negyedét fordította idén a nemzeti valuta támogatására, de márciusban felhagyott az intervencióval, amikor Minszk 3 milliárd dolláros hitelkérelemmel fordult Oroszországhoz. A kért összeget várhatóan összeadja Oroszország és a FÁK több más állama. Erről június 4-én döntenek.  Fehéroroszország igen sok élelmiszert és fogyasztási terméket importál, amelyeknek az ára megduplázódott a fehérorosz rubel május eleji leértékelése óta.

A fehérorosz gazdasági minisztérium akár 39 százalékos idei inflációt is elképzelhetőnek tart. Elemzők arra figyelmeztetnek, hogy hiperinfláció alakulhat ki az országban, ha elmarad a várt 3 milliárd dolláros külső támogatás.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek