Csökkenhet az olajár

2011.05.31. 07:39

Továbbra is jelentős felhajtó erőt gyakorol az olajárakra a közel-keleti bizonytalanság, ám lényegében minden egyéb körülmény az árak csökkenése irányába mutat, írja a Napi Gazdaság.

Jemen ugyan a polgárháború szélén táncol, a piacok viszont már sokkal inkább arra figyelnek, hogy az Egyesült Államokból és Olaszországból egyaránt csökkenő benzinfogyasztásról érkeznek hírek.

A 110 dolláros olajár 40 százalékkal haladja meg az egy évvel korábbi szintet. Ez igen alacsonynak mondható, 0,05 százalékos árrugalmassággal számolva azt jelenti, hogy a világ tavalyi napi 88 millió hordós fogyasztása 2011-ben naponta átlagosan 1,75 millió hordóval csökken. Ha abból a nagyon is életszerű feltételezésből indulunk ki, hogy egyszázalékos GDP-növekedés világszinten félszázalékos kőolajkereslet-növekedést indukál, akkor a világ idei GDP-növekedését 4 százalékosnak feltételezve éppen ugyanilyen mértékű kőolajkereslet-növekedéssel számolhatunk, azaz a két hatás gyakorlatilag kioltja egymást.

Ez persze nem jelenti azt, hogy ne lennének extra keresleti tényezők a rendszerben. Kína áramigényének kielégítése érdekében idén jelentősen növeli benzinimportját. Így összességében úgy látjuk, hogy a világ idei kőolajigénye 2011-ben napi 1,25 millió hordóval emelkedik. Csakhogy ezt a hatást még egy elhúzódó líbiai konfliktus esetén is kompenzálja a kitermelés növekedése.

Ha Líbiában az induló kitermelés nem egészen fele a második félévtől visszatér és el is jut a kikötőkig, akkor ez azt jelenti, hogy a napi 1,25 millió hordós felhasználással szemben álló napi 2 millió hordós kitermelésnövekedés megállítja a készletek tavaly tapasztalt csökkenését, sőt éves átlagban napi 220, az idei második félévre vetítve pedig 500 ezer hordós készletnövekedést idéz elő naponta.