Heti 200 millió eurós kárt okoz a spanyol uborkakór

2011.05.31. 12:01
Spanyolország gazdaságának heti 200 millió eurós kárt okoz a fertőzött uborka miatt kialakult helyzet, közölte Rosa Aguilar Rivero spanyol környezetvédelmi-, vidék- és tengerügyi miniszter kedden Debrecenben.

Spanyol területeken korábban még nem azonosították a több ember halálát okozó baktériumot, a fertőzés Németországgal hozható kapcsolatba, mondta a spanyol tárcavezető az európai uniós agrárminiszterek informális, zárt körű tanácskozását megelőző sajtótájékoztatóján. Szerinte az EU tagállamainak közös megoldást kell találniuk a kialakult helyzetre, hiszen az a spanyol termelőknek jelentős exportkárokat és piacvesztést okoz.

Nálunk nem találtak

Magyarországon eddig egy esetben sem mutatták ki azt a baktériumot, amit a feltételezések szerint egy spanyol uborkaszállítmány terjeszt, és Észak-Németországban már tíz halálesetet okozott. Van három beteg, akinél még tartanak a vizsgálatok. Egy kisebb szállítmány érkezett hozzánk is, de a polcokra nem került. A vidékfejlesztési miniszter szerint minden spanyol eredetű élelmiszert átvizsgáltak, nem találtak fertőzöttet.

"Spanyol részről két fontos témája lesz a mai megbeszélésnek: egyrészt világossá kívánjuk tenni, hogy a spanyol termékek biztonságosak és jó minőségűek, másrészt pedig közös megoldás kidolgozását szorgalmazzuk" - hangoztatta.

A miniszter leszögezte: Spanyolországban nem történt hasonló fertőzés, az a két spanyol állampolgár pedig, aki elkapta a betegséget, nem sokkal korábban Németországban járt.

Rosa Aguilar Rivero nehezményezte, hogy a "megalapozott adatokkal alá nem támasztott német állásfoglalást" nem hivatalos úton, hanem a médiából kellett megismernie.

A tárcavezető elmondta: a járvány nemcsak a spanyol, hanem más tagállamok termelőit is hátrányosan érinti, így arra fogja kérni a többi tagállam agrárminiszterét, hogy az "európai problémára európai megoldást" találjanak.