Nagy pofont kapott Ciprus a Fitchtől

2011.05.31. 11:16 Módosítva: 2011.05.31. 11:16

Ciprus hosszú távú adósság-besorolását három fokozattal, ’AA-’-ról ’A-’-ra rontotta a Fitch. A lépést azzal indokolták, hogy a szomszédos Görögországban tomboló adósságválság komoly kockázatot jelent a ciprusi bankrendszer és a ciprusi közpénzügyek számára.

Görögország problémái Ciprus szempontjából igen aggályosak, hiszen a ciprus bankrendszer görög kitettsége igen jelentős, és amennyiben a bankokat veszteségek érik, úgy az államháztartási mutatók is nagymértékben romolhatnak - véli Chris Pryce, a Fitch elemzője. Az említett kockázatok miatt a hitelminősítő intézet ma reggel három fokozattal, ’AA-’-ról ’A-’-ra rontotta Ciprus hosszú távú adósság-besorolását, stabil kilátások mellett. (A minősítés így is nagyon bőven befektetésre ajánlott.)

Cipruson a bankok eszközállománya kilencszer nagyobb, mint az ország GDP-je, így a görög problémák jelentős kockázatot jelentenek a bankrendszer számára, különösen január óta, hiszen az óta Görögországot sorra érték a leminősítések, olvasható a Fitch közleményében.

A ciprusi bankok eszközállományában egyharmados arányban szerepelnek görög instrumentumok. A Fitch szakértői szerint a három legnagyobb ciprusi bank: a Bank of Cyprus, a Marfin Popular Bank, és a Hellenic Bank helyzete viszonylag erős, így valószínűleg még akkor is képesek lennének lenyelni veszteségeiket, ha Görögországban olyan adósság-átütemezésre kerülne sor, amelynek során a kötvényesek követeléseik 50 százalékáról kellene lemondaniuk.

Egy ennél pesszimistább forgatókönyv megvalósulása esetén azonban súlyos következményekkel számol a Fitch. Számításai szerint ha a nem teljesítő hitelek aránya eléri a 25 százalékot, akkor nem kevesebb, mint a GDP 25 százalékát kellene a bankok feltőkésítésére fordítani.