Koronavírus adatok

2022. jan. 24.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Pál
-8 °C
3 °C

Francia vagy mexikói kézbe kerül az IMF

2011.06.14. 07:43

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) igazgatósága kora miatt kizárta a pénzintézet vezérigazgatói posztjára pályázók köréből az izraeli központi bank elnökét, így csak két jelölt maradt a megüresedett tisztségre: Christine Lagarde francia pénzügyminiszter és Agustin Carstens mexikói jegybankelnök - közölte hétfőn a testület két tagja.

A 24 tagú igazgatóság nem volt hajlandó a 67 izraeli jegybankelnök kedvéért változtatni azon a szabályon, hogy csak 65 év alattiak pályázhatnak a vezérigazgatói posztra, így kizárta a versenyből Stanley Fischert. Két igazgatósági tag azt mondta, hogy Fischer jelöléséhez újra kéne kezdeni a jelölési folyamatot, engedélyezve a kórhatár feletti jelöltek indulását.

Az igazgatóság később közleményében megerősítette, hogy Lagarde-ra és Carstensre szűkítette a jelöltek névsorát, és velük találkozik Washingtonban, majd június 30-án kiválasztja közülük a legerősebb jelöltet. A testület tájékoztatójában nem tett említést Fischerről

Az IMF előző vezérigazgatója, a francia Dominique Strauss-Kahn május 19-én lemondott, mert szexuális bűncselekményekkel gyanúsították meg. Az érvényes szavazati eljárás szerint az európai országok és az Egyesült Államok nagyobb súllyal érvényesíthetik az akaratukat. A BRICS-országok, vagyis Brazília, Oroszország, India, Kína és Dél-Afrika május végén nyilatkozatban támogatták az "elavulttá vált íratlan szabályok elhagyását", miszerint az IMF vezetőjének európainak "kell" lennie.

Lagarde-ot támogatják a szavazatok egyharmadát birtokló európai országok, illetve egy tucatnyi más állam is rá szavazna. Carstent egy tucat latin-amerikai ország támogatja. Kettejük közül a francia pénzügyminisztert tartják esélyesebbnek. Megválasztása esetén ő lesz az IMF első női vezetője.  • Vennék
  • Hírek