Megint elrobog mellettünk Szlovákia

2011.06.16. 08:16

Szlovákia gazdasági növekedése a vártnál gyorsabb ütemű, ennek köszönhetően a foglalkoztatottság is gyorsabban nő, viszont az infláció szintén meglódult és idén nem bukik 4 százalék alá - áll a Szlovák Nemzeti Bank (NBS) középtávú prognózisában, írja a Napi.

A gazdasági növekedés fő forrása az export, a javuló munkapiaci mutatók láttán pedig a prognózis nagyobb lakossági fogyasztással számol. A jegybank ez évre 3,6 százalékos éves gazdasági növekedést vetít előre a tavaszi 3,3 százalék helyett, ami még mindig visszaesés a tavalyi 4 százalék után. A jövő évre viszont újra bőven 4 százalék feletti GDP bővüléssel számolnak, 2013-ra pedig 5 százalék felettivel.

Infláció, az lesz

A prognózis egyetlen kedvezőtlen híre a meglóduló infláció, ez utóbbi a jegybank szerint döntően a kedvezőtlen külső hatások begyűrűzésével (magasabb olaj- és élelmiszerár) magyarázható és nem a Radicová-kormány konszolidációs intézkedéseivel.

Ez utóbbi azért fontos megállapítás, mivel a legerősebb ellenzéki párt, a Robert Fico vezette Smer rendkívüli parlamenti ülést akar összehívni a szerinte példátlanul magas infláció miatt, amit Robert Fico exkormányfő a jelenlegi kabinet tehetetlenségével magyaráz.

Nálunk egyre rosszabb a helyzet

Az utóbbi hetekben egyértelműen romlottak a magyar gazdaság kilátásai, nemhogy fölfele, éppen ellenkezőleg, félő, hogy lefelé kell módosítsuk a gazdasági növekedéssel kapcsolatos várakozásainkat.

Legutóbb a problémákra az IMF országjelentési világított rá. Ebben az áll: a három százalékos kormányzati prognózis alatt marad az idei bővülés, ami idei 2,6 százalékról 2,5 százalékra csökkenhet jövőre. Az IMF szerint az államadósság sem fog a várt mértékben apadni, illetve a hiánymutatóink is a reméltnél csúnyábban alakulnak majd.