Veszélyben a három vezető francia bank

2011.06.16. 07:56

A leminősítés lehetőségével felülvizsgálat alá vette a három legnagyobb francia bank, a BNP Paribas SA, a Crédit Agricole SA (CASA) és a Société Générale SA (SocGen) adósságait a Moody's hitelminősítő - írja a Napi.

A lépés indoka a pénzintézetek kiszolgáltatottsága a görög gazdaságnak, akár úgy, hogy közvetlenül birtokolják a dél-európai ország államkötvényeit, akár úgy, hogy jelentős hiteleket nyújtottak az ottani magánszektor vállalatainak, akár úgy, hogy leányvállalataik működnek Görögországban. Ez utóbbi a CASA-t és a SocGent érinti. A hitelminősítő a BNP és a SocGen tartozásait Aa2 besoroláson - a befektetésre ajánlott kategória harmadik legmagasabb szintjén - tartja nyilván, a CASA Aa1-en áll. A Moody's közleménye szerint a BNP és a CASA legfeljebb egy szinttel kerülhet lejjebb, míg a SocGen besorolását kettővel ronthatják.

A hitelminősítő azt is bejelentette, hogy a következő időszakban hasonló lépéseket tehet más pénzintézetekkel szemben is, amelyek helyzetére szintén jelentős hatással lehet a görög gazdasági válság alakulása. A Moody's elsősorban az ország esetleges államcsődjének hatását vizsgálja a gyengébb lábon álló eurózóna-tagokra és a tőkepiacokra, ennek alapján értékeli, milyen kockázatokkal kell számolniuk az övezet bankjainak. A bejelentés nyomán 4-7 bázisponttal nőtt az érintett francia bankok adósságainak hitelbiztosítási felára - derült ki a CMA adatszolgáltató jelentéséből.