Az egész világra átterjedhet az euróövezeti válság

2011.06.20. 20:14

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) egy hétfőn kiadott jelentése arra figyelmeztet, hogy bátrabb lépések híján az euróövezeti adósságválságnak "nagyobb globális tovagyűrűző hatásai" lehetnek.

Az IMF szerint az euróövezetnek ki kell terjesztenie mentőcsomagja hatókörét, és el kell kerülnie azt a benyomást, hogy a mentőakciók a kötvénytulajdonosoknak kárt okozó adósságátütemezést is jelenthetnek.

Az IMF nyilatkozata szerint "a döntő lépések meghozatalának kudarca gyorsan terjesztheti a feszültséget az euróövezet magja felé is, és jelentős globális tovagyűrűző hatást eredményezhet", a világ más nagy gazdasági erőközpontjait is érintve.

Az Európai Unió tagországainak pénzügyminiszterei hétfőn döntöttek arról a szövegről, amelynek alapján az unióban két éven belül létrejön az euró stabilitását garantálni hivatott állandó pénzügyi mechanizmus. Az új mechanizmus révén az EU euróövezeti országok esetleges finanszírozási nehézségeit hidalhatja át pénzügyi támogatással. Ennek alapja továbbra is jelentős mértékben a zóna többi országának kétoldalú formában nyújtott hozzájárulása lesz.

Az állandó rendszer a jelenleg működő - és az új működésbe lépéséig meg is tartandó - ideiglenes mechanizmust váltja fel. Akárcsak jelenleg, az uniós támogatást az új rendszerben is ki lehet majd egészíteni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) hozzájárulásával.