Nem oszthatják az oroszok az európai gázt

2011.06.20. 14:43 Módosítva: 2011.06.20. 14:43
Az Európai Unió Bizottsága megakadályozta, hogy a Gazprom 50 százalékos részt vásároljon az ausztriai Baumgartenben lévő Central European Gas Hubban (Közép-európai Gázelosztó Központ, CEGH) - mondta Alekszandr Medvegyev, a Gazprom vezetésének helyettes elnöke, a Gazprom Export vezérigazgatója hétfőn Moszkvában. Medvegyev kijelentette, hogy csalódott, a döntést rövidlátónak nevezte.

"Nem titkoltuk, hogy be akarunk szállni a Hubba. Úgy tudjuk, a likviditása tőlünk függ. Az EU Bizottság partnereink akarata ellenére valamilyen hátsó szándékot kezdett ebben keresni, hogy mi ezen az úton akarjuk leigázni Európát, olyan elképzeléseket tulajdonított nekünk, amelyekkel nem rendelkezünk" - hangsúlyozta az elnökhelyettes.

Amennyiben az Európai Unió Bizottsága nem alkalmazza velünk szemben a tisztességesség vélelmezését, akkor gondoskodjon maga a gázelosztó likviditásáról – jelentette ki Medvegyev. "Számunkra elfogadhatatlan feltételeket támasztottak, de remélem, előbb-utóbb felülkerekedik az üzleti logika" - tette hozzá.

A baumgarteni gázelosztó csomópontnál érne véget a tervek szerint az orosz Déli Áramlat gázvezeték Magyarországon is áthaladó nyomvonala. A baumgarteni elosztó központ lenne azonban a végpontja az uniós és amerikai kezdeményezésre épülő, közép-ázsiai, kaszpi gázt Európába szállító Nabucco vezetéknek is. Számos szakértő szerint azonban az egész Nabucco projektet fenyegeti, ha a Gazprom az ÖMV-től megvásárolja a CEGH felét.

A baumgarteni központ már jó ideje rendkívül fontos szerepet tölt be az osztrák energetikában, s egyben itt megy át az Európába irányuló orosz gázszállítások mintegy harmada. A tervek szerint a szerepe tovább növekedik majd a jövőben, s ehhez egyebek mellett újabb tárolókat építenek. A Gazprom kilátásba helyezte, hogy amennyiben részt vásárol a CEGH-ben, Európa legnagyobb gázelosztójává építi ki azt.

A CEGH jelenleg a harmadik legnagyobb ilyen gázelosztó az EU területén, és 100 százalékban az OMV gázzal foglalkozó leányvállalata, az OMV Gas International tulajdonában van. Azonnali piacként, valamint a bécsi tőzsde gáztőzsdéjeként is működik.

Medvegyev arról is szólt, hogy Gazprom be kíván szállni az európai elektroenergetikába, miután Európa letesz a nukleáris energiáról. Azt mondta, 2011 végéig felderítik a legnagyobb perspektívákat kínáló piacokat és kidolgozzák a német és a svájci atomerőművek leállítása nyomán legtöbbet ígérő projekteket.

A Gazprom korábban már jelezte, hogy a német E.On-nal már tárgyalt ilyen lehetőségről. Medvegyev most elmondta: a kérdés felmerült már a Wintershallal, hamarosan pedig az RWE-vel tárgyal erről az orosz monopólium.

Végül Medvegyev kijelentette: a Gazprom tiszta nyeresége a posztszovjet térségen kívüli külföldre irányuló exportból a tavalyi 44 milliárd dollár után az idén várhatóan eléri a 60 milliárdot - megközelítve a 2008-as rekord bevételt -, az évi átlagos ár pedig mintegy 400 dollárt tesz majd ki ezer köbméterenként.