A Fitch megtorpedózta a görög mentőcsomagot

2011.06.22. 07:12
A Fitch hitelminősítő tegnap nyilvánvalóvá tette, hogy fizetésképtelennek tekintené Görögországot akkor is, ha a magánhitelezők önkéntes alapon vállalnának részt az ország adósságának további finanszírozásában.

Újabb kanyart vett tegnap a görög válságkezelés immár több mint egy éve húzódó folyamata: miközben a nap elején emelkedő tőzsdék azt jelezték, hogy befektetők szerint az eurózóna pénzügyminisztereinek hétfői ultimátuma nyomán javult a második görög segélycsomag elfogadásának esélye, a Fitch hitelminősítő jelezte, hogy elégtelennek tartaná az abban foglalt intézkedéseket az államcsőd elkerüléséhez - írja a Napi Gazdaság.

Az eurócsoport július 3-áig adott haladékot az athéni döntéshozóknak, hogy elfogadják a kormány 28 milliárd euró értékű megszorításokat és 50 milliárd euró privatizációs bevételt ígérő ötéves gazdaságpolitikai tervét, cserébe ígéretet tett egy 120 milliárdos hitelkeret összeállítására, amelyhez 30 milliárd eurót az adósságok magánhitelezőinek önkéntes hozzájárulásából szednének össze.

Andrew Colquhoun, a Fitch ázsiai csendes-óceáni régióbeli államadósságokért felelős vezetője azonban tegnap délelőtt azt nyilatkozta, hogy a hitelminősítő a magánhitelek önkéntes továbbgörgetését - a lejáró kötvények helyett újak vásárlását - is úgy tekintené, hogy Görögország fizetésképtelenné vált, és ezért az államcsődöt jelző mélységbe taszítaná le az ország adósságainak besorolását.

Ha a Fitchet követné a többi hitelminősítő, annak az lenne a következménye, hogy a hitelező bankoknak le kellene írniuk görög követeléseik értékének jelentős részét, továbbá nem használhatnák fel ezeket fedezetként hitelfelvételeikhez. Elemzők szerint ezenfelül pánik törhetne ki a pénzügyi szektorban, éppen úgy, mint 2008 szeptemberében, amikor az amerikai kormány hagyta csődbe menni a Lehman Brothers bankházat.

Csütörtökön még nem ezt mondták

Múlt héten még azt mondta a hitelminősítő, hogy a görög államkötvényeknek a "Bécsi Kezdeményezés" mintájára hosszabb lejáratú új kötvényekre történő cseréjét a fizetésképtelenné nyilvánítás előtti legutolsó fokozatnak tekintené, de nem azonnali fizetésképtelenségnek.

A Fitch bejelentése idején a görög parlamentben folyt a vita az ötéves programról, ami után végül a képviselők bizalmat szavaztak a kormánynak, így a kabinet meghozhatja azt a rendkívül kemény megszorító intézkedéscsomagot, amely előfeltétele annak, hogy megkapja az országot sújtó mély gazdasági válság leküzdéséhez szükséges külföldi hitelcsomag 12 milliárd eurós részletét.

Az események kiegészültek azzal, hogy megérkeztek Athénba az EU és az IMF ellenőrei, akikkel a pénzügyminisztérium szakértői a csomag egyes elemeinek módosításáról tárgyalnak. Athén korábban el akarta érni, hogy ne emeljék a fűtőolajra kivetett adót, illetve hogy vigyék feljebb az adómentességet élvező ingatlanok értékhatárát, emellett görög lapértesülések szerint terítékre kerül a jövedelemadó, az üdítőitalok adója és számos állami közszolgáltató cég többségi tulajdonának eladása is.