Kezdődhetnek a görög megszorítások

2011.06.22. 00:26

Bizalmat szavazott a görög parlament a kormánynak, így a kabinet meghozhatja azt a rendkívül kemény megszorító intézkedéscsomagot, amely előfeltétele annak, hogy megkapja az országot sújtó mély gazdasági válság leküzdéséhez szükséges külföldi hitelcsomag 12 milliárd eurós részletét.

A 300 tagú törvényhozásban az összes képviselő szavazott. Jeórjiosz Papandreu kormányzó pártjának, a Pánhellén Szocialista Mozgalomnak (PASZOK) mind a 155 képviselője a kabinet támogatására adta szavazatát. Az ellenvoksok száma 143 volt, míg ketten tartózkodtak.

A hitelrészletből 8,7 milliárd eurót az Európai Unió (elsősorban az euróövezeti országok csoportja) biztosít, a közös program másik résztvevője, a Nemzetközi Valutaalap (IMF) pedig 3,3 milliárd eurót tesz hozzá.

A 17 érintett EU-tagállam pénzügyminiszterei hétfőn hajnalban Luxembourgban véget ért találkozójukon szigorú takarékossági intézkedésekhez kötötték a 12 milliárd eurós hitelrészlet folyósítását, és ahhoz, hogy a görög parlament döntsön a pénzügyi reformról szóló törvényekről. Ezek várhatóan június végéig megtörténnek, így Athén július közepéig hozzájuthat a hitelrészlethez.

Papandreu pénteken alakította át kormányát, és arra kérte a parlamentet, hogy támogassa a kabinetet, amely fájdalmas gazdasági reformokkal törekszik a válság leküzdésére. Papandreu úgy fogalmazott, hogy nincs még vége a görög adósságok problémájának, és Görögország válaszút előtt áll. Az országnak most arra kell koncentrálnia, hogy az európai uniós partnerekkel együttműködve elkerülje "a hirtelen halált", azaz az államcsődöt - hangoztatta a miniszterelnök.

A kormányfő felszólította honfitársait, álljanak ki a rendkívül népszerűtlen megszorító intézkedési csomag mellett, hogy elkerülhessék a csődöt. Hozzáfűzte, hogy a nemzeti megosztottság nem segíti elő az ország túlélését. Kifejtette, hogy az ország pénztartalékai hamarosan kimerülnének a Nemzetközi Valutalap és az Európai Unió újabb kölcsönfolyósítása nélkül, és a problémákat nem lehetne megoldani a nemzetközi segítség visszautasításával.