Szabadulnánk az amerikai hitelminősítőktől

2011.06.24. 14:59

Egy független európai hitelminősítő létrehozataláról kezdődött egyeztetés a hesseni tartományi kormány, a frankfurti értéktőzsde, valamint a frankfurti üzleti élet meghatározó szereplőinek a bevonásával - közölte pénteken a megbeszéléseket koordináló Roland Berger tanácsadó cég.

A globális pénzügyi válság okán az amerikai hitelminősítőknek címére intézett éles bírálatok hatására a frankfurti pénzügyi központ alternatívát kíván felkínálni a nemzetközi pénzügyi közösségnek.

A Roland Berger tanácsadó vállalat pénteki közleménye szerint a hesseni tartományi kormányzat, a Frankfurt Main Finance e.V. és Deutsche Börse között indultak puhatolózó egyeztetések a témában. A tárgyalások célja "egy európai hitelminősítő intézet létrehozása, bevezetése és tevékenységének felfuttatása a frankfurti pénzügyi központban". A kezdeményezés iránt Európa minden részéről érdeklődnek vállalatok és intézmények.

Haragban

A globális pénzügyi válság kirobbanása óta a piacot uraló két nagy amerikai és a brit hitelminősítő intézetek tevékenysége újra és újra kritika tárgyává vált. A hitelminősítők ugyanis kiváló besorolást adtak azoknak a befektetési eszközöknek, amelyek bedőlése kirobbantotta a pénzügyi válságot. Mostanában pedig azt vetik az intézetek szemére, hogy a milliárdos mentőcsomag ellenére is bóvli kategóriába rontották a görög besorolást, és ezzel csak elmélyítették a válságot.

Az újonnan létesített európai pénzügyi felügyelet az ESMA kemény hangot ütött meg az amerikai hitelminősítők tevékenységét illetően, mondván "amerikai működési engedélyük még nem jelenti azt, hogy Európában is automatikusa folytathatják tevékenységüket" - ahogy azt az ESMA igazgatója Steven Maijoor a Financial Times Deutschland (FTD) lapnak adott, a pénteki számban megjelent interjúban megfogalmazta. Július 7-től az ESMA egyedüli illetékes hatóságként veszi át a hitelminősítők feletti, eddig nemzeti szintre delegált felügyeleti jogot.

"Nem lenne szabad vakon átvennünk harmadik országok szabályozási rendszerét" - mondta Maijoor. Az ESMA - a többi pályázóhoz hasonlóan - részletes dokumentáció benyújtását követeli meg az amerikai hitelminősítőktől is. Mivel erre a mai napig nem került sor, az ESMA az engedélyezési eljárás határidejét három hónappal meghosszabbította. Az amerikai intézetek nyilván úgy gondolják, hogy piacvezetőként automatikusan jár nekik az európai működési engedély is - írja az FTD cikke. A Standard & Poor's, a Moody's és a Fitch  a világpiac 95 százalékát uralja együttesen.

Európa legyen az európaiaké!

Egy európai hitelminősítő intézet létrehozásának gondolatával már évek óta foglalkoznak az illetékesek. A legutóbb az Európa Parlament állt ki és személyesen Angela Merkel német kancellár is felszólalt az amerikai piaci túlsúlyra ilyen módon adandó európai válasz szükségessége mellett.

Az amerikai hitelminősítők kulcsszerepet játszanak az európai adósságválság súlyosbodásában: minél mélyebbre fordítják hüvelykujjukat, annál költségesebbé válik az érintett országok adósságának a refinanszírozása. Görögországot pedig már egyenesen az államcsőd fenyegeti abban az esetben, ha a magánbefektetőknek a törlesztési terhek enyhítésébe való bevonását a hitelminősítők a fizetésképtelenséget megvalósító eseménynek nyilvánítják.