Drágább egy gumiabroncs, mint egy Porsche

2011.06.30. 09:45 Módosítva: 2011.06.30. 09:47
A nyersanyagok iránt emelkedő globális kereslet nem csak a nyersanyagok árát, de a kitermeléshez és szállításhoz szükséges eszközök árait is felfelé tolja. Az óriásdömperek gumiabroncsainak piacán például a gyártók már jelenleg is csak nehezen tudják kielégíteni az egyre növekvő igényeket, ez pedig régen látott csúcsokra repítette a gumik árát. Egy-egy abroncs már többe kerül, mint egy Porsche 911-es sportkocsi, írja a Bloomberg.

Többek között a Caterpillar által gyártott, szenet és vasércet szállító óriásdömpereken használnak 3,5 méter átmérőjű gumiabroncsokat, ezek ára az elmúlt hetekben újabb csúcsra futott. A Leighton Holdings vállalat szerint egy-egy ilyen gumiabroncsért jelenleg akár 100 ezer dollárt, vagyis mintegy 18 millió forintot is megadnak.

A szerződéses árak azonban még jóval lejjebb vannak, a gumiabroncsok újrafutózásával foglalkozó Roseler Tyre Innovators adatai alapján a szerződéses gumiabroncs árak 30 ezer dollár körül mozognak.

A speciális gumiabroncsok árát egyértelműen Kína hajtotta fel, hiszen az ázsiai ország réz, vasérc és szén iránti igénye nem csak ezen nyersanyagok árát, de az ezek bányászatához, szállításához használt eszközök árát is az egekbe repítette.

A dortmundi központú Tyre Innovators véleménye szerint a 2007-eshez hasonló szituáció is előállhat, az óriási teherautókhoz használt gumiabroncsok kínálata akkor sem tudta tartani a lépést a nyersanyag-boom által hajtott kereslettel.

2007-ben, a gazdasági világválság előtt hatalmas nyersanyagrali alakult ki, ez pedig az óriásdömperek gumiabroncsainak az árát is felfelé húzta. A legnagyobb szereplők már 60 ezer dollárt is fizettek a legnagyobb járműveiken használt gumikért, miközben a hiány miatt internetes aukciókon akár 300 ezer dollárig is felkúszott az abroncsok ára. Iparági szereplők szerint azonban a nagyobb vállalatok most már felkészültek a további áremelkedésre, és hosszú távú szerződésekkel védik magukat.

Erre a védelemre szükség is van, hiszen a Titan International már most figyelmeztet, a speciális járművek gumiabroncsai iránti igény csak most "robban", a gumigyártók megrendelésállományai új csúcsokat döntenek, és még idén hiány alakulhat ki a piacon.

Hogy 100 ezer dollár mennyire nem kevés pénz egy gumiabroncsért? Nos, csupán 91 ezer dollárból kijön egy Porsche 911-es sportkocsi, egy Miami-i lakás pedig csak 79 ezer dollárba kerül.