Hatalmas sztrájk van Nagy-Britanniában

2011.06.30. 16:11 Módosítva: 2011.06.30. 16:12
Csaknem 750 ezer brit közalkalmazott kezdett 24 órás sztrájkot csütörtökön, tiltakozva az állami alkalmazottak nyugdíjrendszerében tervezett kormányzati szigorítások miatt. A munkabeszüntetés tízezer iskolát érint.

A négy legnagyobb közalkalmazotti szakszervezet azért hirdette meg a munkabeszüntetést, mert a kormány tervei szerint az évtized végére jelentősen emelkedne a közalkalmazottak állami nyugdíjra jogosító korhatára. A közalkalmazottak jelentős része jelenleg 60 éves korában teljes állami nyugdíjra jogosult, ám az általános állami nyugdíjkorhatár 2020-ra a tervek alapján egységesen 66 év lesz a közszolgálati és a versenyszférában egyaránt.

A korhatár emelésével együtt növekedne a bérekből levont nyugdíjhozzájárulás is. Emellett a nyugdíjak összegét nem az utolsó év, hanem a közalkalmazotti munkaviszonyban eltöltött teljes időszak bérátlaga alapján számolnák ki.

A nyugdíjkorhatár felemelése nem érintené a fegyveres erők, a rendőrség és a tűzoltóság tagjait – akik munkába lépésük időpontjától függően 50, illetve 55 évesen már nyugállományba vonulhatnak –, a büntetésvégrehajtás alkalmazottait azonban igen. A börtönőrök Nagy-Britanniában nem sztrájkolhatnak, de érdekképviseleteik tiltakozó gyűlésekre szólították őket is munkahelyeiken.

A csütörtöki sztrájk érinti egyebek mellett az iskolák, a bíróságok, az állami munkaközvetítő központok, valamint a kikötők és a repülőterek működését.A  pedagógusok sztrájkja miatt a brit iskolák több mint negyede bezárt, nagyjából harmada "részlegesen" működik, vagyis fogadja a diákokat, de tanítás nincs. Nagy-Britanniában - ahol nagyon sok az évközi tanítási szünet - július végéig tart a tanév.

A tiltakozó akcióban részt vesz a határellenőrzési alkalmazottakat képviselő szakszervezet is, de a legnagyobb repülőterek csütörtök délelőtti beszámolói szerint nagyobb fennakadás nem alakult ki az érkező forgalomban.

A konzervatív-liberális brit kormánykoalíció az utolsó pillanatig igyekezett lebeszélni a közalkalmazottakat a sztrájkról. A kormány szerint az embereknek be kell látniuk, hogy a jelenlegi közalkalmazotti nyugdíjrendszer "fenntarthatatlan", és igazságtalan, hogy az általános alkalmazotti nyugdíjrendszernél nagyvonalúbb nyugellátást másoknak kell megfizetniük.