Szombaton tárgyalnak a görögökről a pénzügyminiszterek

2011.07.01. 14:15

Szombat este tanácskoznak az euróövezet pénzügyminiszterei Görögországról, személyes találkozó helyett egy videokonferencián - közölte pénteken az euróövezeti gazdasági és pénzügyminiszterek csoportja (Eurogroup) elnökének szóvivője. A személyes találkozót eredetileg vasárnapra tervezték.

Guy Schuller szerint arról még nincs döntés, hogy a szombati videokonferencia után kiadnak-e közös közleményt. Egyelőre arról sem adott tájékoztatást, hogy miért változtatták meg az időpontot, illetve miért lett videokonferencia a személyes találkozóból.

Schuller cáfolta azokat a feltételezéseket, hogy azért, mert a Görögországnak szánt második mentőcsomag nincs olyan állapotban, hogy személyes megbeszélést igényelne. A szóvivő szerint eddig minden simán ment, így a tervek szerint a pénzügyminiszterek következő, július 11-én tartandó szokásos megbeszélésein megvitathatják a második görög segélycsomagot.

A tervek szerint a miniszterek szombaton nemcsak arról döntenek, hogy Görögország megkaphatja-e a tavaly jóváhagyott nemzetközi hitelcsomag következő részletét - amit brüsszeli diplomáciai körökben már tényként kezelnek -, hanem előzetesen megvitatják a második csomaggal kapcsolatos kérdéseket is.

A görög parlament szerdán és csütörtökön hagyta jóvá a kormány újabb takarékossági intézkedéseit, amelyek megnyitják az utat további hitelek folyósítása előtt. A döntés, amely legalábbis átmenetileg leveszi a napirendről a görög csőd kérdését, távolról sem csak az ország számára jelentős: az eurózóna jövője is múlik azon, sikerül-e megmenteni, és ha igen, hogyan, milyen áron a görögöket.