Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

A HDZ teljes vezetése tudott a Mol-ügyletről

2011.07.02. 13:43 Módosítva: 2011-07-02 13:46:03
Nemcsak Ivo Sanader volt miniszterelnök, hanem a horvát kormányzó párt, a HDZ teljes vezetése is tudott arról, hogy a kisebbségi részvénytulajdonos Mol megkapja az irányítási jogot az INA-ban – állítja az index.hr egy prezentációra hivatkozva.

A horvát internetes lap szerint nem igaz Jadranka Kosor jelenlegi kormányfő, korábbi miniszterelnök-helyettes állítása, hogy a tavaly óta Ausztriában kiadatási őrizetben lévő Sanaderen kívül senki nem tudta, hogy a Mol és a horvát kormány közötti részvényesi megállapodást miként akarták módosítani. A lap egy olyan prezentáció részleteit közölte, amelyet 2008-ban Damir Polancec – tavaly börtönre ítélt korábbi miniszterelnök-helyettes és gazdasági miniszter – mutatott be a HDZ vezetőinek.

A horvát sajtóorgánumok a volt miniszterelnök ellen folyó ügyészségi vizsgálat kapcsán az elmúlt hetekben azt állították: Hernádi Zsolt, a Mol vezérigazgatója ellen is nyomozás folyik, mert állítólag tízmillió eurót fizetett Sanadernek, hogy megszerezze a Mol az INA irányítási jogát.

Az index.hr által közzétett, a horvát gazdasági minisztériumban készített prezentációt 2008 novemberében mutatta be Damir Polancec a HDZ vezetőinek, végül ez alapján írták alá 2009-ben a szerződést. Az akkori gazdasági miniszter kiemelte, hogy két kulcsfontosságú területről van szó: a gázüzletág leválasztásáról és a menedzsmentjogok átadásáról. A Mol ekkor 47, a kormány 44 százalékos tulajdoni aránnyal rendelkezett.

A prezentáció kitért arra, hogy a Mol szerint két módon lehet konszolidálni az INA-t: ha több mint 50 százalékos tulajdonjogot szerez vagy a felügyelő bizottságban kap többségi szavazati jogot. A HDZ átengedte az cég irányítását a Molnak, így a felügyelő bizottságban a magyar olajtársaság öt tagot, a horvát kormány három tagot, a dolgozók pedig egy embert delegálnak – szerepelt az anyagban.

A prezentáció tartalmazza azt is, hogy az INA igazgatóságába három-három tagot küld a Mol és a kormány, de a Mol adja az elnököt, akinek döntő szavazati joga van.

Az internetes lap emlékeztet arra: a horvát kormányzópárt vezetői számos hasonló prezentációval találkoztak és többször tárgyaltak erről a témáról, ami nem jelenti azt, hogy tudhattak arról, ha Sanader valóban kenőpénzt fogadott el. Azt azonban bizonyíthatja, hogy nem egyedül a volt kormányfő, hanem az egész HDZ vádolható "hazaárulással".