Bankbotrány tört ki Oroszországban

2011.07.04. 08:17

Megkérdőjelezi az orosz pénzügyi rendszer egészének átláthatóságát, hogy óriási összegű, 14 milliárd dolláros állami mentő csomaggal kell megmenteni a Bank of Moscow-t, az ország ötödik legnagyobb bankját − idézi a Napi a Financial Times tudósítását. Az orosz történelem eddigi legnagyobb tőkeinjekciójáról azt követően döntött a kormány, hogy az állami többségi tulajdonban lévő VTB Bank közölte: 250 milliárd rubel (kilencmilliárd dollár) rossz hitelt talált a pénzintézetnél, miután 46,5 százalékos tulajdonrészt szerzett benne.

A Bank of Moscow eszközállományának közel harmadát elérő behajthatatlan kölcsönöket a bank korábbi menedzsmentjéhez köthető vállalatoknak nyújtották. A VTB − Oroszország második legnagyobb bankja − hónapokig csatázott a pénzintézet feletti kontroll megszerzéséért, miután februárban 3,5 milliárd dollárért megvásárolta a moszkvai önkormányzat Bank of Moscow-részesedését. A küzdelemben Andrej Borogyin korábbi vezérigazgatóval és üzlettársával, Lev Allalujevvel csaptak össze, akik a bank 20,3 százalékát birtokolták, míg egy harmadik félnek el nem adták részesedésüket.

Alekszej Kudrin orosz pénzügyminiszter a hét végén azzal vádolta Borogyint, aki a moszkvai önkormányzat éléről tavaly eltávolított Jurij Luzskov közeli szövetségese volt, hogy csődbe vitte a Bank of Moscow-t, és sikkasztás vádjával eljárást indított a volt menedzsment ellen. Kudrin idézte a jegybank vizsgálatát, amely szerint a Borogyinhoz köthető cégeknek nyújtott 250 milliárd rubel hitelből 150 milliárd "nagyon rossznak" minősül, az ebbe a körbe tartozó kölcsönöket csak újabb és újabb hitelekből lehet finanszírozni, miután semmilyen fedezet nem áll mögöttük.

A mentő csomagból 295 milliárd rubelt (10,6 milliárd dollárt) a kormány ad ötéves hitelként, jelképes, 0,5 százalékos kamattal. A maradék a VTB-től jön, amely 100 milliárd rubellel megemeli a Bank of Moscow tőkéjét és 75 százalékra emeli részesedését a pénzintézetben. Elemzők ugyanakkor a hatalmas mentőakciót látva aggodalmuknak adnak hangot a teljes orosz pénzügyi rendszer megbízhatóságát illetően. Átvilágította-e a VTB a felvásárlás előtt a bankot, hogyhogy a vásárlás után derült ki, hogy a megszerzett pénzintézet eszközeinek harmada semmit sem ér? − teszi fel a szónoki kérdést az egyik elemző.