Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

Javította Románia besorolását a Fitch

2011.07.04. 16:06 Módosítva: 2011-07-04 16:49:26

Javított Románia elsőrendű hosszú távú adóskockázati besorolásán a brit hitelminősítő Fitch Ratings. A szervezet szerint a lépést a pénzügyi válság miatti kockázatok csökkenése, a GDP-növekedés helyreállása, az erőteljes exportteljesítmény és a folyó fizetési mérleg javulása, illetve a csökkenő költségvetési deficit indokolta.

Románia hosszú lejáratú külföldi valuta denominálású adósi besorolását "BB+"-ról "BBB-"-ra, míg lej-denominálású hosszú távú adósi besorolását "BBB-"-ról "BBB"-re javította a Fitch. Mindkét osztályzat stabil minősítési kilátásokkal párosul. Ezzel az ország devizaadóssága ismét a befektetésre ajánlott sávba került, a besorolás mostantól megegyezik például Magyarország besorolásával.

A hitelminősítő értékelése szerint a román gazdaság az idei év elején kezdett el ismét növekedni az uniós tagállamok közül az egyik leghosszabb visszaesését követően. Az első negyedévben éves szinten 1,6 százalékkal nőtt a román GDP. A bővülő export, valamint a csökkenő belső kereslet hatására a 2008. évi 11,6 százalékról 4,2 százalékra esett vissza 2010-ben a folyó fizetési mérleg GDP-arányos hiánya - írja a szervezet.

A Fitch kiemeli, hogy fájdalmas, a GDP 5 százalékpontját kitevő kiigazítások után a költségvetés hiánya csökkenő pályára került. A hitelminősítő szerint Románia teljesíti az idei évre tervezett 4,9 százalékos költségvetési deficitszámot. Az előző évben 6,4 százalék, míg 2009-ben 8,5 százalék volt a hiány mértéke. A GDP-arányos államadósság szintje 30,8 százalék volt az előző év végén.

A szervezet ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy további lépésekre lesz szükség a 2012. évi 3 százalékos hiánycél teljesítéséhez, valamint politikai kockázatot jelentenek a 2012. novemberében esedékes parlamenti választások. További veszélyt okozhat a bankok nem teljesítő hitelállománya is: április végén elérte a 13 százalékot, bár a bankrendszer tőkemegfelelési mutatója egészséges, 14,9 százalékot ért el. A Fitch hangsúlyozza, hogy annak ellenére, hogy a román bankrendszer (eszközértékét tekintve) 16 százaléka van görög tulajdonban, a görög állampapíroknak való kitettsége nem jelentős.

A Fitch egy hónappal ezelőtt Magyarországot is kedvezően értékelte át. Igaz, a magyar besorolást nem javította a londoni székhelyű hitelminősítő, azonban stabilra javította a magyar szuverén adóskockázati besorolások kilátását az addig negatívról. Mindez azt jelentette: nem számít arra, hogy rövid távon még lejjebb, a befektetésre már nem ajánlott kategóriába kellene sorolni az országot.

A Fitch akkori lépését, habár a hitelminősítők általában együtt szoktak mozogni, azóta sem követte a két másik nagy hitelminősítő. A Moody's és az S&P megerősítette a negatív kilátásokat, nagyjából egyidejűleg azzal, hogy Brüsszel is kételyeit fogalmazta meg: tarthatók-e a magyar gazdaságpolitika Széll-tervben leírt céljai.