Koronavírus adatok

2021. nov. 26.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Virgil
1 °C
5 °C

Bóvlivá minősítette le a portugál besorolást a Moody's

2011.07.05. 20:57

Rendkívül agresszív mértékű, egyszerre négyfokozatú leminősítéssel megvonta a befektetési ajánlású szuverén adósosztályzatot Portugáliától kedden a Moody's Investors Service, egyebek mellett arra a véleményére hivatkozva, hogy Portugáliának egyre nagyobb eséllyel újabb külső pénzügyi segítségre lehet szüksége.

A nemzetközi hitelminősítő kedd esti londoni bejelentése nyomán kettőre emelkedett azoknak az euróövezeti tagországoknak a száma, amelyeknek befektetési szint alatti, vagyis spekulatív - piaci zsargonban "bóvlinak" nevezett - államadós-kockázati besorolásaik vannak. A másik Görögország, amelyre a hitelminősítők már csődközeli állapotra figyelmeztető osztályzatokat tartanak érvényben.

A Moody's kedd este, az európai piacok zárása után Londonban közölte, hogy az eddigi "Baa1"-es - vagyis befektetési ajánlású - szintről "Ba2"-re süllyesztette a hosszú futamidejű portugál kormánykötvények osztályzatát. A cég a leminősítés során kihagyta a köztes "Baa2", "Baa3", illetve "Ba1" besorolási fokozatokat, és az új, "Ba2" portugál osztályzatra is további visszaminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást adott.